Na osnovi procjene Europske komisije

Za BiH će biti odobreno gotovo milijardu eura podrške

29.04.2024.
u 14:04

Prije nekoliko dana Europski parlament izglasao je Plan rasta za zapadni Balkan, koji bi trebao ojačati regionalno tržište, ali je novac koji je planiran za BiH uvjetovan reformama.

Iznosi su utvrđeni na osnovi procjene Europske komisije koja u obzir uzima broj stanovnika i visinu BDP-a. Kako doznaje RTS, za Bosnu i Hercegovinu je tako određeno 969 milijuna eura, za Srbiju milijardu i 630 milijuna eura, za Albaniju 924 milijuna eura, Sjevernu Makedoniju 807 milijuna eura, Kosovo 888 milijuna eura i za Crnu Goru 388 milijuna eura. Ukupno je to šest milijardi eura, kako je najavljeno, a države će na to moći računati, ako ispune kriterije, da će dospjeti u sljedeće četiri godine. Diplomatski izvori navode da je za Srbiju dodijeljeno gotovo 30 posto ukupnog fonda za rast, ali da ta sredstva neće biti dodjeljivana po automatizmu.

- Stvarni iznos iskorištenih sredstava će ovisiti o procjeni EU-a ispunjava li Srbija dogovorene ciljeve u reformi vladavine prava, demokratskog sustava, normalizaciji odnosa s Prištinom i usklađivanju s vanjskom politikom EU-a - rekli su izvori.

Europski parlament je 24. travnja izglasao Plan rasta za zapadni Balkan, do sada najambiciozniji financijski paket EU-a za ovo okruženje. Zemlje okruženja trebaju ispuniti niz kriterija kako bi iskoristile paket financijske pomoći, koji se odnosi na vladavinu prava, poštivanje načela demokracije, institucionalne reforme i poduzimanje nužnih koraka kako bi se osiguralo da sredstva ne budu zloupotrijebljena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?