Grad raspisao javni poziv

Za sportske projekte u Širokom Brijegu namijenjeno 550.000 maraka

27.01.2024.
u 19:10

Grad Široki Brijeg i ove će godine značajno poduprijeti razvoj sporta financiranjem različitih sportskih projekata. Za to su u gradskom proračunu izdvojena nemala financijska sredstva, više od pola milijuna maraka. Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević raspisao je javni poziv za raspodjelu sredstava za financiranje projekata iz područja sporta iz proračuna Grada Širokog Brijega za 2024. godinu.

Zaslužuju potporu

Javni poziv upućen je svim važnim nositeljima sportskih aktivnosti, koji utječu i doprinose razvoju sporta i općenito sportske, tjelesne i zdravstvene kulture: sportskim klubovima, udrugama iz područja sporta, sportskim savezima, sportskim klubovima invalidnih osoba, mjesnim zajednicama koje održavaju sportske manifestacije, sportašima pojedincima koji sudjeluju na međunarodnim natjecanjima...

- U Širokom Brijegu stalno se ulaže u sport, zna se da je Široki razvijena i uspješna sportska sredina. Ima prijava i zainteresiranih, očekujemo da će se prijaviti svi oni koji zadovoljavaju postavljene uvjete i koji svojim sportskim radom i djelovanjem zaslužuju potporu Grada. Raspodjela sredstava, visina iznosa, obavlja se po prioritetima i projektima ovisno o tome koji se projekt prijavljuje, veličini kluba, koliko je djece ili odraslih sportaša uključeno, na kojim razinama i prvenstvima se natječe... Sve je transparentno, svatko tko je zainteresiran može se prijaviti, može izvršiti kompletan uvid u dokumentaciju, bodovanje, odluke. Na dosadašnje raspodjele nitko se nije žalio, nismo imali nikakvih primjedbi ni prigovora na odabir - kaže nam Dalibor Markić, pomoćnik gradonačelnika za opću upravu i društvene djelatnosti. Za raspodjelu je predviđeno 550.000 KM. Toliki iznos podijeljen je i prošle godine, što je bilo znatno povećanje u odnosu na 2022. godinu, kada je izdvojeno 300.000 KM. Na javni poziv za projekte iz područja sporta prošle godine prijavljeno je 45 projekata, od toga je njih 40 bilo prihvatljivo i dobilo sredstva, a pet nije zadovoljilo uvjete. Hrvatski cheerleading klub Široki dobio je 4000 KM za tri projekta: po 1000 KM za projekte nabave opreme i Cheerleading kamp 2023. te 2000 KM za nastup na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 2023. - Ove godine slavimo 15 godina postojanja i djelovanja kluba. Imamo više od 100 članova, najbolji i najuspješniji smo klub u BiH. Od 2011. godine neprekidno smo prvaci BiH, osvojili smo srebro na svjetskom turniru u Indoneziji, posljednjih šest godina osvajači smo zlatnih medalja na europskim turnirima, u Italiji smo za reprezentaciju BiH na Europskom prvenstvu osvojili četvrto i šesto mjesto, osvojili smo broncu na europskom klupskom prvenstvu... Upravo pripremamo projekte za javni poziv 2024. godine, prijavit ćemo se za tri projekta - Europsko cheerleading prvenstvo u Norveškoj i organizaciju dvaju tradicionalnih događaja u Širokom Brijegu, Cheerleading kamp i Cheerleading večer. Iskreno, nismo baš zadovoljni visinom lani dodijeljenih sredstava ako gledamo rezultate i koliko doprinosimo Gradu. Imamo obećanja da će se ove godine više vrednovati rezultati, što će utjecati na raspodjelu - naglašava Nikolina Čolak, predsjednica i glavna trenerica Hrvatskog cheerleading kluba Široki.

Karate klub Široki Brijeg djeluje 16 godina, ima 80 članova podijeljenih u pet skupina i k tome još skupinu od 10 osoba s poteškoćama u razvoju iz Udruge “Marija - naša nada”. Prošle godine klub je dobio 4000 KM za projekt “Nastupi na domaćim i međunarodnim natjecanjima”.

- Naše financijske potrebe su velike, nastupamo u BiH, ali glavna su nam međunarodna natjecanja i natjecanja na području Hrvatske. Iva Marić (14) je naša najuspješnija sportašica, osvojila je zlatnu medalju na svjetskoj karate ligi u Veneciji, jednu zlatnu i jednu srebrnu balkansku medalju, četiri puta prvenstvo Hrvatske... Sad u veljači ide na Europsko prvenstvo u Gruziju, nastupit će u kategoriji kadetkinja do 54 kg. Imamo mi još vrlo uspješnih karataša - Viktor Kvesić, Valentino Slišković i drugi, u 2023. godini kadeti su bili prvaci Hrvatske ekipno, mlađi kadeti viceprvaci Hrvatske... Prijavit ćemo se i na ovogodišnji javni poziv, pripremamo tri projekta, jedan za financijske potrebe kluba općenito, drugi za troškove treniranja djece s posebnim potrebama i treći za troškove putovanja i nastupa Ive Marić u Gruziji - kaže Frano Slišković, tajnik Karate kluba Široki Brijeg.

Oprema i rekviziti

Prijavu za dodjelu sredstava mogu podnijeti nositelji sportskih aktivnosti čiji se programi, projekti i aktivnosti odnose na županijska, federalna i državna natjecanja, na turnire i sezonska natjecanja, organizaciju službenih državnih i međunarodnih natjecanja, aktivnosti i natjecanja sportskih klubova invalida, na sportske aktivnosti i natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola i studenata. Može se podnijeti i za nabavu specifične opreme i rekvizita za sportske udruge, za adaptaciju i opremanje sportskih objekata, za pripreme i natjecanja uspješnih reprezentativnih vrsta - kadeta, juniora i seniora, za organiziranje ligaških natjecanja, seminara, manifestacija značajnih za Grad Široki Brijeg i šire područje te manifestacija koje uključuju masovnije sudjelovanje školske djece i mladeži u cilju poboljšanja zdravlja (rekreativni sport i sport za svakoga).

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije