čapljina

Visina komunalne naknade ostaje ista, nije se mijenjala 18 godina

15.04.2024.
u 20:48

Za stan od 85 četvornih metara u prvoj zoni (gradsko područje Čapljine) izračun će biti sljedeći: 85 m2 x 2 boda x 0,075 KM = 12,75 KM komunalne naknade

Grad Čapljina donosi novu odluku o komunalnoj naknadi, piše Večernji list BiH. Na početku travnja Gradsko vijeće usvojilo je nacrt odluke o komunalnoj naknadi i uputilo ga i postavilo na javni uvid. Građani, ustanove i drugi zainteresirani subjekti mogu sve do početka svibnja dostavljati pisane prijedloge i primjedbe na nacrt, koje će se uzeti u obzir i razmotriti do usvajanja konačne odluke.

Komunalne naknade

Komunalnu naknadu plaćaju fizičke i pravne osobe, vlasnici ili korisnici stambenog, poslovnog, skladišnog prostora, garažnog i drugog prostora te otvorenog prostora koji se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, u što spada i građevinsko zemljište koje služi u svrhu obavljanja posla te neizgrađenog građevinskog zemljišta i proizvodnog prostora. Čapljina ima više godina odluku o komunalnoj naknadi, ona je još uvijek na snazi i primjenjuje se, međutim, zbog zakonskih izmjena potrebno je donijeti novu odluku. - Postojeća odluka o komunalnoj naknadi je iz 2006., otada je Zakon o komunalnoj djelatnosti mijenjan dva puta i potrebno je odluku uskladiti s izmjenama. Međutim, ostale su iste zone, isti koeficijenti, ništa se neće mijenjati što se tiče nameta za građane, samo će se neke stavke drugačije posložiti. Prema Zakonu o komunalnoj djelatnosti, prihodi komunalne naknade su prihodi lokalne samouprave, a dosad ju je naplaćivao JKP Čapljina i iz tih sredstava financirao obavljanje djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje. Sad će se taj prihod izravno uplaćivati na Grad Čapljinu, a oni će financirati obavljanje zajedničkih komunalnih djelatnosti. Građani mogu biti mirni, visina komunalne naknade neće se mijenjati - kaže nam Martina Vidić, ravnateljica JKP Čapljina. Pritom ističe vlastiti primjer. Kako živi u prvoj gradskoj zoni, u stanu od 68 m2, dosad je plaćala komunalnu naknadu u iznosu od 10 KM, a tako će, kaže, plaćati i ubuduće. Mjesečni iznos komunalne naknade koji građani plaćaju ovisi o veličini prostora, namjeni i u kojoj se zoni nalazi. Prva tona, središnja obuhvaća ulice i prostore gradskog područja i druga obuhvaća Mušu s dijelom Čapljinskog Polja, Vrgorac, Gradinu I, Gradinu II, Zabrdalje i Dragu. U prvoj zoni za stambeni i garažni prostor dobivaju se dva boda, u drugoj zoni jedan bod. Za poslovni, skladišni i proizvodni prostor u prvoj zoni predviđena su četiri boda, a u drugoj zoni dva. Za zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti u prvoj zoni zaračunava se 0,40 bodova, u drugoj 0,20, a za neizgrađeno građevinsko zemljište u prvoj zoni 0,10, u drugoj zoni 0,05 bodova. Izračun mjesečne visine komunalne naknade vrši se množenjem triju parametara: površine prostora izražene u četvornim metrima, broja bodova i vrijednosti boda u iznosu od 0,075 KM. Primjerice, za stan od 85 m2 u prvoj zoni izračun je sljedeći: 85 m2 x 2 boda x 0,075 KM = 12,75 KM komunalne naknade. Punih 18 godina vrijednost boda je bila stalno ista - 0,075 KM.

Nova odluka

Nova odluka o komunalnoj naknadi potrebna je iz još jednog razloga. U dosadašnjoj praksi JKP Čapljina prikazuje i naplaćuje komunalnu naknadu na zajedničkom računu s uslugom korištenja i potrošnje vode, uporabe i korištenja kanalizacije i odvozom komunalnog otpada. Zakon o zaštiti potrošača propisuje da se svaka usluga mora zasebno na računu prikazivati, pa će se ubuduće, kad je riječ o komunalnoj naknadi, i ta odredba primjenjivati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije