Popis stanovništva u BiH

U Zenici smanjen broj Hrvata za 63 posto

17.08.2016.
u 09:30

Zenica je poznato industrijsko središte. U dosadašnjoj politici razvoja dominirale su bazne grane industrije, proizvodnja željeza, čelika i ruda. Eksploatacija mrkog ugljena u Zenici počela je 1880., a proizvodnja čelika 1892. godine. Ratarstvo i stočarstvo imaju značajne preduvjete za daljnje povećanje proizvodnje uz veću primjenu agrotehničkih mjera. Zenica spada u gradove s teškom industrijom koji su neracionalno zagađivali i uništavali okolinu. Poslije rata u BiH Željezara, glavni krivac za teško ekološko stanje u Zenici, , bila je onesposobljena. Međutim, prije nekoliko godina djelomično je počela s radom stara Željezara, a osnovana je i građanska organizacija “Eko pokret”.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Zenica žive 110.663 stanovnika, dok je prema popisu iz 1991. godine općina brojala 145.517 stanovnika. Muškaraca ima 54.660, dok je žena 56.003.

Najviše Bošnjaka

Prema nedavno objavljenim službenim podacima stoji kako u Zenici danas živi 8279 Hrvata, dok ih je prema popisu iz 1991. godine bilo 22.510...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije