Adil Osmanović

U svibnju mandatar, ali i nacionalni program za MAP

29.04.2019.
u 13:00

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, kazao je u intervjuu za Večernji list kako su pri kraju pregovori i procedure oko formiranja novog Vijeća ministara te je naveo kako se u svibnju može očekivati mandatar, ali paralelno uz dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), što je preduvjet za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu (MAP).

Osmanović, koji je ministar civilnih poslova u Vijeću ministara, napravio je i presjek aktivnosti u proteklom mandatnom razdoblju kazavši kako su zadovoljni odrađenim poslom iz nadležnosti ovog Ministarstva. Jedna od tema bilo je i pitanje dvojnih državljanstava, odnosno ugovora koji već postoje s Hrvatskom i Srbijom, ali koji bi se trebali sklopiti i s nekim drugim europskim državama. Kada su u pitanju zabrinjavajući trendovi odricanja od državljanstva BiH, Osmanović je istaknuo kako je veoma važno nastaviti aktivnosti oko sklapanja sporazuma o dvojnom državljanstvu s određenim državama, a posebice je to važno napraviti s Njemačkom, Austrijom i Slovenijom budući da se u ove tri zemlje državljani BiH u najvećem broju odriču državljanstva matične zemlje. 

Jeste li optimist kada je u pitanju proces pregovora oko formiranja novog Vijeća ministara BiH?

Kad je riječ o ovom procesu, mislim da smo mi tu pri kraju. Treba riješiti još neke stvari, ali očekujemo kako ćemo u svibnju dobiti ime novog mandatara za sastav budućeg Vijeća ministara BiH, ali, naravno, koje će pratiti dostavljanje nacionalnog godišnjeg izvješća.

Dakle, ove dvije moraju, smatrate, ići paralelno? Što je s tematikom ustroja novog resora?

Da, svakako. Kad je u pitanju novo ministarstvo u Vijeću ministara BiH, očito je kako nije bilo političkog konsenzusa oko navedenog prijedloga.

Zabrinjavajući su trendovi, kao i broj građana Bosne i Hercegovine koji se odriču državljanstva BiH. Kakav je vaš stav o ovom pitanju?

Naravno da jest zabrinjavajuće, ali ta tematika nije u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova. Naša jedina nadležnost jedino je u slučaju kada državljani BiH zatraže odricanje od državljanstva naše države primajući državljanstvo onih zemalja s kojima BiH nema potpisane sporazume o dvojnom državljanstvu. Ali treba naglasiti kako treba nastaviti raditi oko toga.

Ugovori o dvojnom državljanstvu već postoje s Hrvatskom i Srbijom. Možemo li očekivati nove sporazume s određenim državama?

Mi, recimo, sad imamo potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu sa Švedskom, isto tako navodim i kako smo pri kraju procesa da isto uradimo i s Danskom. Svakako, ovakav sporazum treba uraditi i s Njemačkom ako se može, kao i s Austrijom i sa Slovenijom.

Ove tri države važne su i to iz razloga što se najveći broj građana BiH, dobivajući državljanstvo navedenih država, odriče državljanstva BiH. Tu mora raditi ne samo Ministarstvo civilnih poslova već i cjelokupno Vijeće ministara.

Možete li dati općenitu ocjenu vezanu uz rad u proteklom mandatu? Jeste li zadovoljni učinjenim kad je riječ o Ministarstvu civilnih poslova?

Što se tiče Ministarstva civilnih poslova u mandatu 2015. - 2019. godine, zadovoljni smo s radom. Nastavili smo trend sklapanja međunarodnih ugovora iz područja kulture, suradnje u području obrazovanja. Radili smo mnogo na tematici izdavanja osobnih dokumenata, putovnica, vozačkih dozvola.

Kada je u pitanju područje zdravstva, svakako treba naglasiti kako smo u proteklom razdoblju donijeli pravilnik. Ovo su aktivnosti koje su bile u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova. U tom kontekstu želim navesti da smo tijekom rada u ovom mandatnom razdoblju nastojali provoditi procese u skladu s programom koji smo ponudili i koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?