Za poljoprivrednike u USŽ-u ovo je jedna od najtežih sezona

Sve je teže prehraniti obitelj baveći se poljoprivredom

poljoprivreda
ilustracija
30.09.2023.
u 14:30

Prinosi od proljetne sjetve smanjeni su za više od 30 posto, pa zamislite kako će se to odraziti na stočarsku proizvodnju, odnosno proizvodnju mlijeka po kojoj USŽ prednjači u Federaciji BiH - kazao je predsjednik Saveza lokalnih udruga poljoprivrednika Selimović

Neprestana poskupljenja repromaterijala, niske otkupne cijene te obilne oborine i poplave uvjetovali su jednu od najtežih godina za poljoprivrednike u Unsko-sanskoj županiji (USŽ). Očekivani prinosi od proljetne sjetve bit će gotovo prepolovljeni, piše Večernji list BiH.

Prepolovljeni prinosi

- Vremena su teška, a poglavito za one koji se bave proizvodnjom na otvorenom. Gotovo sve nedaće koje su se mogle dogoditi izredale su se u protekle četiri godine. Počelo je koronavirusom, nastavilo se kontinuiranim poskupljenjima te, naravno, sušom, pa onda i ogromnom količinom oborina i poplavama. Prinosi od proljetne sjetve smanjeni su za više od 30 posto, pa zamislite kako će se to odraziti na stočarsku proizvodnju, odnosno proizvodnju mlijeka po kojoj USŽ prednjači u Federaciji BiH - kazao je predsjednik Saveza lokalnih udruga poljoprivrednika Husein Selimović iz Sanskog Mosta.

Zbog svega navedenog, nažalost, smanjuje se i broj poljoprivrednih proizvođača u ovom dijelu BiH.

- Težak rad, a sve je teže prehraniti obitelj na takav način. Cijena mlijeka u trgovinama povećana je za pola marke, a nama otkupna cijena snižena za tri feninga. Kakva je to i čija politika, kako da se opstane na takav način? Kada se sve uzme u obzir, onda ne iznenađuje drastično smanjen broj poljoprivrednih proizvođača, ali, nažalost, i sve manji broj susjeda, odnosno sve više praznih kuća i zatvorenih poljoprivrednih gospodarstava - riječi su predsjednika Udruge proizvođača mlijeka Krajina Cazin Ahmeda Lipovića.

Poljoprivrednici su, unatoč svemu, potvrdili pohvalnu suradnju i potporu Županijskog, pa i Federalnog resornog ministarstva u posljednjih nekoliko godina, ali se čak ni na takav način ne mogu sanirati posljedice nekontroliranih poskupljenja i vremenskih neprilika. Samo je Vlada USŽ-a u ovoj godini za potporu i poticaje poljoprivrednicima osigurala rekordnih devet i pol milijuna KM, ali već se ubrzano traži način za povećanje tog iznosa.

Rekordni poticaji

- Jedna od najtežih poljoprivrednih sezona s obzirom na to da su vremenske neprilike uvjetovale niske prinose, a kada tome dodamo i niske otkupne cijene, jasno nam je da je naš poljoprivredni proizvođač u nezavidnom položaju. Nažalost, na europskom tržištu došlo je do osjetnog pada otkupnih cijena i to se negativno odražava na sve poljoprivredne proizvodne oblasti. Mi smo ove godine osigurali devet i pol milijuna maraka te još milijun za kapitalne projekte i potporu razvoja mladih poljoprivrednika u ruralnim sredinama. Sada nam je sasvim jasno da to, nažalost, neće biti dovoljno, pa ćemo pokušati pomoći dodatnim sredstvima za pomoć svim poljoprivrednicima prilikom jesenske sjetve - istaknuo je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USŽ-a Adis Džanić.

Najavljeno je kako bi ovogodišnja sredstva za poljoprivredu trebala biti uvećana za otprilike 20 posto, čime će se na određeni način barem pokušati ublažiti teška godina poljoprivrednika u USŽ-u.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije