Sveučilište u Mostaru

Sedam stipendija SUM-a za hrvatsku dijasporu i pripadnike nacionalnih manjina

studenti
16.04.2024.
u 20:45

Od sedam stipendija, dvije će biti dodijeljene studentima hrvatske nacionalnosti iz Južne Amerike, jedna studentu iz Sjeverne Amerike, jedna iz Europe te dvije iz Australije

Sveučilište u Mostaru dodjeljuje šest stipendija studentima hrvatske nacionalnosti iz dijaspore te jednu stipendiju studentu pripadniku nacionalne manjine kako bi podržalo međunarodnu raznolikost i potaknulo akademsku izvrsnost. Važan dio redovite sjednice Senata održane u Sveučilišnome centru Posavina bio je posvećen inicijativi za stipendiranje pripadnika hrvatskoga naroda iz različitih dijelova svijeta, piše Večernji list BiH.

Međunarodna suradnja

Ova inicijativa naglašava otvorenost Sveučilišta prema međunarodnoj suradnji i njegovu posvećenost podršci raznolikosti i inkluzivnosti u akademskoj zajednici. Takav pristup potiče multikulturalno obrazovanje i stvara okružje koje je primjereno različitim kulturama i iskustvima, obogaćujući tako obrazovno iskustvo i pridonoseći globalnome razumijevanju i toleranciji.

Stipendije su oblik financijske pomoći koja se dodjeljuje studentima za potrebe njihova obrazovanja. Od sedam stipendija, dvije će biti dodijeljene studentima hrvatske nacionalnosti iz Južne Amerike, jedna studentu iz Sjeverne Amerike, jedna iz Europe te dvije iz Australije. Uz to, Sveučilište u Mostaru dodijelit će i jednu stipendiju studentu pripadniku nacionalne manjine.

Stipendije će pokrivati troškove školarine za studije, omogućujući studentima pristup online i uživo sudjelovanju na nastavi, prilagođeno njihovim mogućnostima.

Pružanje stipendija pripadnicima hrvatskoga naroda u dijaspori ima bitnu ulogu u očuvanju i promicanju hrvatske kulture, jezika i identiteta diljem svijeta. Stipendije omogućavaju mladima hrvatskoga podrijetla iz dijaspore da steknu obrazovanje na Sveučilištu u Mostaru, koje njeguje hrvatsku kulturu, čime se jačaju njihove veze s domovinom. Ovo je posebno važno za očuvanje nacionalnoga identiteta i kulture u globaliziranome svijetu, gdje postoji rizik od asimilacije i gubitka kulturnih osobitosti.

Mostovi između zemalja

Osim toga, stipendije pružaju priliku studentima iz dijaspore da unaprijede svoje obrazovanje i profesionalne vještine, što pridonosi ekonomskome i socijalnome razvoju kako njihovih lokalnih zajednica tako i Hrvatske. Također, kroz akademsku i profesionalnu mobilnost stipendisti mogu djelovati kao mostovi između Hrvatske i zemalja u kojima žive, potičući tako međunarodnu suradnju i razumijevanje.

Ulaganje u obrazovanje mladih iz hrvatske dijaspore također pomaže u izgradnji mreže visokoobrazovanih i motiviranih pojedinaca koji mogu pridonijeti promociji Hrvatske u svijetu. Kroz stipendije Sveučilište u Mostaru ulaže u svoje globalne građane, osiguravajući da buduće generacije održavaju vezu s hrvatskim jezikom, tradicijom i kulturom, čime se osigurava njihova dugoročna održivost i prepoznatljivost na globalnoj sceni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije