KORISTAN SAVJET

Prije gašenja automobila obavezno napravite jednu stvar inače bi vas moglo skupo koštati

automobil
Davor Puklavec/PIXSELL
17.08.2023.
u 07:42

Pravovremeno ugasite klimu kako bi produžili životni vijek svog automobila

Vožnja na temperaturama iznad 35 stupnjeva Celzijevih može uzrokovati pad koncentracije kod vozača koji u takvim uvjetima neće primijetiti čak 20 posto prometnih znakova kraj kojih prođu! Klima u tom slučaju može doslovno spasiti život, no pazite li kako ju koristite?

- Vrućina povećava umor i smanjuje reflekse, stoga je vozačima potrebno više vremena da reagiraju, te pritom češće čine pogreške. Prema nekim studijama, visoke temperature mogu povisiti rizik od nesreće za do 20 posto - upozoravaju španjolski autoklubovi, a prenosi portal ok diario.

Pri upotrebi klime u automobilu iznimno je važno paziti na to da ju se isključi prije zaustavljanja. Naime, kompresor zahtjeva poveću količinu energije, te može znatno skratiti životni vijek baterije ukoliko ga se nepotrebno ostavlja uključenog.

Osim toga, kada ne ugasite klimu, povećavate šansu da će se u ventilacijskim odvodima nakupljati vlaga, što može uzrokovati skupe popravke. Kondenzat koji kompresor stvara dok radi može se nakupiti u cijevima te dovesti do njihova propadanja.

Najbolje je ugasiti klimu nekoliko minuta prije dolaska do odredišta, čime omogućujete bateriji da se oporavi te da se vlaga rasprši. 

Španjolski autoklub navodi četiri savjeta za sigurnu vožnju ljeti; Pravilno pripremite vozilo s posebnim naglaskom na gume i razine tekućina, planirajte put izvan najtoplijih dijelova dana, odmorite svaka dva sata te nosite dobre sunčane naočale. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?