Najezda zmija u BiH, izvlači ih se iz automobila...

Zmije ne podnose amonijak, a životinjski neprijatelji su im ježevi i mačke

06.05.2024.
u 14:42

Zmija izvučena 1. svibnja iz automobila na Fortici oko 11 sati; zmija izvučena iz automobila u naselju Vrapčići istog dana u 20 sati; zmija ugrizla ženu na granici s BiH... Kao u filmovima strave i užasa kad zmije počnu izdirati sa svih strana, tako se ovih dana o njima govori, i to ne bez razloga jer su nakon blage zime u velikom broju izišle iz svojih staništa, piše Večernji list BiH. Dok se nekad poskoke moglo susresti isključivo u kamenjaru, klimatske promjene su poremetile i njihov bioritam pa ih se može susresti svugdje.

Ugriz za gležanj

Sin žene koju je ugrizao poskok u mjestu Mijaca, koje "ljubi" granicu s Hercegovinom, ispričao je za 24sata što se sve dogodilo. Njegova majka je na nogama imala tenisice i čarape. U jednom trenutku osjetila je ugriz za gležanj i, dakako, odmah postala svjesna kako ju je ugrizla otrovnica. Vidjela je poskoka koji se uvlačio u kamenu gomilu. Ne zna je li stala nogom na otrovnicu ili je poskok bio u neposrednoj blizini kuda se žena kretala. Sva sreća da je kod kuće bio drugi sin, koji je trimirao travu u blizini. Rekla mu je da ju je ugrizao poskok, kojeg je vidjela i koji se "uvukao" u gomilu. Bila je smirena, nije stvarala paniku. - Brat je automobilom majku iz Mijaca, gdje živimo, odvezao u Dom zdravlja u Vrgorac, a onda su je oni vozilom Hitne pomoći prebacili u Split, gdje su joj dali terapiju, protuotrov - kazao je istaknuvši i da je majka stabilno. Navodi se i to da otrovnica nikad nije sama, odnosno blizu nje je i druga zmija. - Pravilo da je njezino stanište uglavnom u kamenjaru više ne vrijedi jer ju se može pronaći i u gustoj šumi, gdje je hladovina. Kako su nam potvrdili planinari, u nedjelju su na Biokovu na nadmorskoj visini od devetsto metara u svega pola sata naišli na poskoka i riđovku u razmaku od jednog kilometra - navodi se. Inženjerka poljoprivrede Ranka Vojnović za Agroklub je dala preporuke o tome kako se riješiti zmija. - Zmijama ne odgovara kada su zemljište i imanje uredni i čisti. Privlače ih zarasla trava i otpad. Imaju skloništa i hranu. Na takvim mjestima često je mnogo miševa ili štakora. Travu se treba redovito kositi i uklanjati pokošenu. Uklonite i gomile šute, kamenja, drveta zaraslog u travu. Orezujte grmlje, drveće i ukrasno bilje. Više im odgovara travnata površina, dok izbjegavaju šljunak i čvrste površine. Ako imate ljubimce, ne ostavljajte njihovu hranu na otvorenom. Isto vrijedi i kada je u pitanju hrana za ptice. Izbjegavajte postavljanje fontana, kupališta za ptice i umjetnih jezera previše blizu kuće i objekta. Voda će ih privući. Zmije ne čuju, ali odlično registriraju vibracije. Možemo ih otjerati različitim uređajima koji emitiraju vibracije - navela je. Ne vole ni razne mirise poput amonijaka, octa, eteričnih ulja, sumpora u prahu, naftalina. - Amonijak je miris koji najviše ne podnose. Dovoljno je njime natopiti stare krpe i ostaviti na nekoliko mjesta u dvorištu. Sličan učinak ima i ocat kada se tretiraju površine oko bazena. Ulje klinčića i cimeta u kombinaciji svojim mirisom rastjeruje ove gmazove. Zaobilaze mjesta gdje je postavljen naftalin. Kako bismo ga zaštitili od kiše i vremenskih prilika, stavljamo ga u odrezani dio plastične boce koju smo prekrili kako ga kiša ne bi isprala. Soda bikarbona može biti saveznik. Postavljaju se male hrpice. Kada soda počne primati vodu, ispušta miris koji je neugodan za ove nepoželjne goste. Istu ulogu imaju kocke za potpalu. Kod izbora biljaka koje uzgajamo možemo odabrati vrste kao što su limunska trava, pelin, češnjak i crveni luk - istaknula je.

Mačke donesu plijen

Također, mnoge životinje su im neprijatelji, poput ježeva, kokoši, mačaka... Istraživanja su pokazala da mačka u prosjeku ubije dvije životinje tjedno, a radi se o miševima, žabama, pticama, gušterima i zmijama. Problem sa zmijama je taj da će mačke rado donijeti plijen na vrata svojih vlasnika kako bi se pohvalile ulovom. Što se tiče onih koji se nađu oči u oči s opasnom životinjom, mjesta prevelikoj panici nema jer ako vas je zmija uočila, ona će se dati u bijeg...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?