dominiraju geopolitički rizici

Svjetsko gospodarstvo još godinama neće dosegnuti rast otprije pandemije

GOSPODARSTVO
06.05.2024.
u 08:07

Svjetsko gospodarstvo još godinama neće dosegnuti stope rasta kakve su bile prije pandemije te se još oporavlja od dna koje je dodaknulo 2022. Trenutačno dominiraju geopolitički rizici, s nekoliko istodobnih ratnih žarišta, inflacija i visoke cijene zaduživanja. Usto, gotovo svako veće svjetsko gospodarstvo ima neku svoju specifičnost, odnosno probleme koje im koče rast BDP-a, a koji se onda odražavaju i na globalnoj razini.

Tri godine nakon brexita nova su carinska pravila za britanski uvoz biljnih i životinjskih proizvoda iz Europske unije. Nema sumnje - Britancima će nove procedure povećati cijene ionako skupe hrane i dodatno potaknuti inflaciju. Trgovci su ogorčeni.

- To je učinilo posao znatno težim, a proizvode mnogo skupljim. Vrlo nam je teško nabaviti robu jer nismo jedini pogođeni. Pogođeni su svi naši veletrgovci, sav transport, pa roba kasni. Ima mnogo dobavljača koji sada ne žele distribuirati u Ujedinjeno Kraljevstvo jer je procedura nevjerojatno komplicirana, izjavio je Andreas Georghiou, vlasnik trgovine u Londonu, javlja HRT.

Inflacija u Britaniji ionako se smanjuje sporije od očekivanja i drži se zasad na oko 3%. Premijer Ujedinjenog kraljevstva Rishi Sunak uvjeren je u pozitivan smjer gospodarstva.

- Očekujemo da će se inflacija nastaviti smanjivati sljedećih mjeseci. Otkako sam premijer, najvažniji mi je cilj da prepolovimo inflaciju. Taj cilj je i premašen, jer je inflacija s 11% pala na 3%. Plaće rastu, računi za energiju padaju, pa planiramo i osjetno snižavanje poreza, rekao je Sunak.

Na drugom kraju svijeta, u Kini, raste zabrinutost zbog stanja u nekretninskom sektoru. Iako gospodarstvo raste iznad očekivanja, čak 5,3% na godišnjoj razini, državni su analitičari svjesni velikih rizika.

- Sve nas zabrinjava nekretninski sektor. Gledajući podatke o investicijama i prodaji na nekretninskom tržištu u prvom kvartalu, stanje doista ne ulijeva nadu, smatra Sheng Laiyun, Državni ured za statistiku, Kina.

Svjetsko gospodarstvo raste, no sporije nego prije pandemije. Rizika je toliko da se i tvrtke, i tržišta i vlade privikavaju na stalna pogoršanja uvjeta poslovanja. Predvidivost i planiranje svedeni su na minimum.

- S jedne strane rat, koji je izazvala Rusija s agresijom na Ukrajinu, nakon toga rat na Bliskom istoku, Gaza, zatezanje odnosa čak i Izraela i Irana, a isto tako i zatezanje u Aziji - zatezanje trgovinskih odnosa SAD-a i Kine. Svi utječu na globalnu ekonomiju i u krajnjoj liniji nisu lako predvidljivi, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Unatoč globalnim nepredvidivostima, kaže guverner, hrvatsko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti više od 3%.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije