Podaci o nekretnini preduvjet investicija

29.09.2023.
u 18:58

U neumskom Grand hotelu održan je V. kongres o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Geodetskog društva Herceg Bosne, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice FBiH Lidije Bradare.

- Ako analizirate i znate upotrebljavati podatke, možete stvarati uvjete za gospodarstvo te za razvoj društva i zajednice. Upravo geodetska struka daje ključne podatke vezane uz nekretnine, koji su temelj svakog prvog koraka u gospodarskoj aktivnosti - istaknula je predsjednica Bradara.

Ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović istaknuo je kako su u FBiH postignuti dobri rezultati u ovoj oblasti, posebice po pitanju podataka o nekretninama, a zahvaljujući i suradnji Geodetskog društva Herceg Bosne s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

- Posljednjih 10-ak godina napravili smo dosta što se tiče točnosti i sigurnosti unosa podataka o nekretninama u FBiH. Ove godine završavamo 10-godišnji projekt usuglašavanja katastarskih i zemljišno- knjižnih podataka u FBiH i možemo reći da je do sada 62% tih podataka usklađeno u FBiH, uglavnom u urbanim sredinama. To je važno ponajprije za investitore kojima je to prvi korak u ideji za određeni projekt - podaci o nekretnini i lokaciji.

Sljedećih 10 godina također ćemo raditi na podacima i ići s projektom masovne procjene nekretnina - kazao je Obradović i istaknuo uspješnost uspostavljanja adresnog registra.

Ivan Lesko, predsjednik Geodetskog društva Herceg Bosne, istaknuo je kako su pokretači brojnih ideja koje su poslije dovele do realizacije projekata kao što su adresni registar te softver za katastar katastar.ba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije