nova procjena

MMF neznatno podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

MMF
16.04.2024.
u 18:22

MMF za ovu godinu prognozira rast svjetskog gospodarstva od 3,2 posto, za svega 0,1 postotni bod snažniji no što su očekivali u siječnju, a istim tempom trebala bi porasti i u 2025.

Međunarodni monetarni fond (MMF) marginalno je u utorak podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, uz snažan rast aktivnosti u SAD-u i Kini i posustalu eurozonu pod pritiskom podignutih troškova zaduživanja.

MMF za ovu godinu prognozira rast svjetskog gospodarstva od 3,2 posto, za svega 0,1 postotni bod snažniji no što su očekivali u siječnju, a istim tempom trebala bi porasti i u 2025.

MMF-ove zimske prognoze obuhvaćaju samo najveća gospodarstva i skupine gospodarstava.

Usporedbe radi, prosječan rast svjetskog gospodarstva u razdoblju od 2000. do 2019. iznosio je 3,8 posto.

„Rast svjetskog gospodarstva dotaknuo je dno krajem 2022., kliznuvši na 2,3 posto. Prema našim najnovijim projekcijama za svjetsko gospodarstvo, rast će ove i iduće godine ostati stabilan, na 3,2 posto", napsao je u blogu glavni MMF-ov ekonomist Pierre-Olivier Gourinchas.

Većina pokazatelja i dalje signalizira blago usporavanje rasta, naglasio je dužnosnik MMF-a, dodajući da predviđaju manje "ožiljaka" u gospodarstvu nakon kriza u protekle četiri godine, ali uz razlike od zemlje do zemlje.

„Otporan rast i naglo usporavanje inflacije signaliziraju povoljna kretanja na strani ponude, uključujući splašnjavanje šokova cijena energije i nevjerojatan oporavak ponude radne snage, podržan u mnogim naprednim gospodarstvima snažnom imigracijom”, napominje MMF-ov glavni ekonomist.

Globalna trgovina robom i uslugama trebala bi prema najnovijim MMF-ovim izračunima porasti za tri posto u 2024. i za 3,3 posto u 2025., nešto slabije nego što su bili predviđali u zimskom izvješću. Povijesni prosjek iznosi 4,9 posto.

Posustala eurozona 

Najviše su ponovno poboljšali prognozu za američko gospodarstvo, kojem sada predviđaju 2,7-postotni rast u ovoj godini, snažniji za 0,6 postotnih bodova no što su bili izračunali u zimskim projekcijama. U 2025. trebao bi usporiti na 1,9 posto.

Snažan rast SAD-a u posljednje vrijeme odražava solidnu produktivnost i pojačano zapošljavanje, ali i snažnu potražnju, objašnjavaju u MMF-u, dodavši da se aktivnost "pregrijala", što znači da središnja banka mora biti oprezna pri spuštanju kamatnih stopa zbog mogućeg rasplamsavanja inflacije.

Rast cijena mogao bi ponovo ubrzati i u eurozoni zbog kontinuirano snažnog rasta plaća i tvrdokorno snažnog poskupljenja usluga, ali nema puno naznaka "pregrijavanja", ističu. 

Gospodarstvo 20-člane eurozone trebalo bi ove godine porasti za 0,8 posto, prognoziraju, napominjući da aktivnost koče šokovi iz prethodnog razdoblja i stroga monetarna politika. U 2025. rast će ubrzati na 1,5 posto.

Među 'velikim' gospodarstvima svijeta najveći rast u ovoj godini očekuju u Indiji, po stopi od 6,8 posto. 

Kineski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za 4,6 posto, a u 2025. bi rast trebao usporiti, na 4,1 posto.

Rusko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti za 3,2 posto, izračunali, podigavši prognozu za 0,6 postotnih bodova. U 2025. rast bi trebao značajno usporiti, na 1,8 posto.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije