Inicijativa ombudsmana

I izvanbračni supružnici trebaju ostvariti pravo 
na obiteljsku mirovinu

11.11.2015.
u 06:45

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH uputila je nedavno inicijativu za donošenje zakona o dopuni Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kako bi se uvrstila na sjednicu Vlade FBiH. Naime, ombudsmani traže dopunu članka 60 koji navodi tko može ostvariti obiteljsku mirovinu. Naime, ombudsmani su kazali kako su zaprimili žalbu od Centra za pravnu pomoć ženama gdje je navedeno kako su povod podnositelja žalbe diskriminacijske odredbe Zakona o MIO FBiH koje različito tretiraju bračnog i izvanbračnog partnera po pitanju ostvarivanja prava na obiteljsku mirovinu.

- Člankom 60 nisu obuhvaćeni izvanbračni partneri čime su neposredno diskriminirani, i to kroz donošenje propisa koji reguliraju obiteljsku mirovinu, odnosno Zakon o MIO, stoji u obrazloženju ombudsmana. Nadalje, podnositelji žalbe ukazuju da su prava bračnih i izvanbračnih supružnika izjednačena.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?