INSTITUT U MOSTARU OBLJEŽIO SVJETSKI DAN INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Gradimo zajedničku budućnost inovativnošću i kreativnošću

26.04.2024.
u 14:01

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine danas je u Mostaru obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva koji se obilježava svake godine sa ciljem podizanja svijesti o ulozi koju prava intelektualnog vlasništva imaju u poticanju inovacija i kreativnosti. 

Uz stručnjake iz područja intelektualnog vlasništva, predstavnike akademske zajednice, istraživače, inovatore, pravne stručnjake i predstavnike različitih industrija koji se bave tom temom, obilježavanju se pridružio i Siniša Šešum, UNESCO šef ureda, Antenna ured u Sarajevu, BiH kako bi, u ime Ujedinjenih naroda u BiH, nazočnima približio koncept intelektualnog vlasništva i Ciljeva održivog razvoja UN-a, što je ujedno i tema ovogodišnjeg događaja. 

„Ovaj dan obilježava se na inicijativu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travanj, budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Ove godine naglasak je na odnosu intelektualnog vlasništva i UN Ciljeva održivog razvoja, pod sloganom „Gradimo zajedničku budućnost inovativnošću i kreativnošću“, ovim povodom je rekao Josip Merdžo, direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i naglasio da, kroz projekt „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, Europska unija pomaže našoj zemlji da ojača upravljanje pravima intelektualnog vlasništva, te da EU i Institut zajednički rade na podizanju svijesti ali i na jačanju kompletnog sustava intelektualnog vlasništva.

Kako bi se nazočnima predstavile poveznice Ciljeva održivog razvoja i intelektualnog vlasništva, održana je panel diskusija u kojoj su sudjelovali Ajla Karajko, osnivačica velikog broja startupa i stručnjakinja na polju razvoja biznisa, Ajla Subotić iz VRX Immersive Museum Sarajevo i Josip Merdžo, direktor Instituta, dok je panel moderirao dr. Luka Novak, ključni stručnjak projekta EUSIPR.
Ove godine Institut za intelektualno vlasništvo BiH pozvao je bh. inovatore (kompanija, start up ili pojedinac) da sudjeluju na javnom natječaju i predstave svoj projekt za koji smatraju da najbolje odražava odnos intelektualnog vlasništva i Ciljeva održivog razvoja (zeleni patenti, održivi žigovi isl.), tako da su ovom prilikom dodijeljene i godišnje nagrade Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.
Dobitnici nagrada su  Boris Trogrančić iz Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH – Alterural, Ana Lojić iz Udruženja inovatora Grada Banja Luka i Borko Babalj, u ime Asocijacije inovatora BiH. 

Današnja konferencija organizirana je u sklopu projekta “EU podrška pravima intelektualnog vlasništva”, koji Europska unija financira s 1,8 milijuna eura za unaprjeđenje sustava  zaštite intelektualnog vlasništva u BiH u skladu sa standardima EU.
Tim povodom, Miodrag Marković, voditelj projektnog tima je kazao da je širenje svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva jedna od komponenti projekta, te da ga izuzetno raduje što se i akademska zajednica, po prvi put, samostalno angažirala da svojim studentima približi ovu važnu temu. 

„Ovo je bila još jedna prilika da projekt najširoj javnosti ukratko predstavi što je sve u suradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo do sada urađeno. Najvažniji rezultat su svakako nacrti devet zakona iz oblasti intelektualnog vlasništva čime je urađeno maksimalno moguće usklađivanje sa relevantnim propisima Europske unije, što predstavlja jednu od bitnih komponenti puta BiH ka Europskoj uniji.“, zaključio je Marković. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije