Iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH obavijestili

Od ovog mjeseca u Federaciji će biti potrebno manje dokumenata za ostvarenje mirovine

06.05.2024.
u 17:10

Od 1. svibnja svi podnositelji zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja te izdavanje potvrda o podacima o kojima se vode službeni dokazi neće biti obvezni uz zahtjev priložiti potvrdu o mjestu prebivališta – CIPS potvrdu, rodni list i potvrdu o državljanstvu

Budući umirovljenici, odnosno osiguranici koji planiraju zahtjev za mirovinu predati u Federaciji BiH, nakon prvosvibanjskih praznika to mogu učiniti po značajno jednostavnijoj proceduri, piše Večernji list BiH.

Odnosno, kako bi predali zahtjev za ostvarenje mirovine, trebat će manji broj dokumenata nego što je prije bio slučaj. Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje izvijestio je da od 1. svibnja svi podnositelji zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja te izdavanje potvrda o podacima o kojima se vode službeni dokazi neće biti obvezni uz zahtjev priložiti potvrdu o mjestu prebivališta – CIPS potvrdu, rodni list i potvrdu o državljanstvu.

- Nakon inicijative ministra prometa i veza Bosne i Hercegovine Edina Forte, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje intenzivirao je suradnju s IDDEEA-om te razvio aplikativno rješenje preko kojeg ima uvid u podatke iz evidencije koje uime izvornih tijela vodi IDDEEA, prije toga poštujući sve sigurnosne elemente u vezi sa zaštitom osobnih podataka, uz bitnu napomenu da se sam uvid vrši nakon prethodno pribavljene suglasnosti samog podnositelja zahtjeva - objasnili su iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH.

Unaprjeđenje poslovanja

Također, s obzirom na činjenicu da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija osiguranika, počevši od 1. svibnja, uz zahtjev neće biti potrebno dostaviti ni rješenje o prestanku radnog odnosa (iznimka osiguranika policijskih službenika i vojnih osiguranika Ministarstva obrane BiH).

- Sve navedeno rezultat je niza poduzetih aktivnosti menadžmenta Federalnog zavoda, a sve u cilju unaprjeđenja poslovanja i olakšavanja pristupa ostvarivanju prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja kroz pojednostavljenje postupka i ubrzanje procesa ostvarivanja svih prava, povećanje transparentnosti rada, otvaranje Zavoda prema krajnjim korisnicima u okviru borbe za administraciju bez papira i čekanja u redovima - navode iz Federalnog zavoda MIO.

Jednostavnija procedura podnošenja zahtjeva za mirovinu nije jedina novina koju za umirovljenike donosi svibanj. Naime, od ovog mjeseca slijedi isplata uvećanih, odnosno usklađenih mirovina. Upravni odbor Federalnog zavoda MIO na sjednici održanoj 15. travnja donio je odluku o konačnom iznosu redovitog usklađivanja za 2024. godinu. Prema navedenoj odluci, mirovine se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. siječnja ove godine. Postotak usklađivanja primjenjuje se na osnovicu koju čini iznos mirovine za prosinac 2023. godine.

Usklađivanje mirovina

Kako su mirovine od siječnja već usklađene za 5 posto prema akontacijskom modelu usklađivanja, Upravni je odbor, a na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, donio odluku o konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 posto na osnovicu iz prosinca 2023.

Usklađivanje se primjenjuje na sve mirovine, osim mirovina ostvarenih u 2024. godini, s iznimkom najnižih i zajamčenih mirovina. U skladu s navedenim, najniža mirovina sa sadašnjih 565,18 KM uvećava se na 573,53 KM, zajamčena sa 674,52 KM na 684,48 KM. Odluka o usklađivanju obuhvaća i najviše mirovine ostvarene prema važećem Zakonu o MIO, čiji se iznos ograničava na iznos pet najnižih mirovina, te u skladu s time iznose 2867,65 KM. Pri isplati mirovina za travanj isplaćene su i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih mirovina za prva tri mjeseca ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?