Srpski zastupnici nisu nazočili sjednici Zastupničkog doma

Blokada rada državnih institucija nastavljena

Fena
20.09.2021.
u 17:07

Kako su i najavili, zastupnici iz Republike Srpske došli su u zgradu državnog parlamenta u Sarajevu, ali ne i na sjednicu
Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Dok je 29 zastupnika iz Federacije i jedan iz RS-a (bošnjački zastupnik iz SDA) bili na sjednici, njihove kolege iz srpskih stranaka boravili su u uredima svojih klubova u zgradi Parlamenta.

Usprkos tomu, postojao je kvorum za zasjedanje pa je sjednica i počela, a nazočni zastupnici su uglavnom ukazivali na činjenicu da
Parlament nije prouzročio krizu te da se i ne treba „lomiti“ preko ove institucije. Ukazivali su i na značaj točaka o kojima se treba raspravljati, prvenstveno na predloženi proračun za ovu godinu. Jasno je svima da bilo koja odluka neće imati stvarnu snagu, jer zbog načina osiguranja kvoruma i sustava odlučivanja, neće moći biti usvojena u Domu naroda. Zato je bilo i upozorenja da zasjedanje „krnjeg“ doma ne može doprinijeti izlasku iz krize.

-Priča se ne može ni završiti u ovom domu, može se samo započeti. Nisam siguran da je Kolegij ili da smo mi krivi za situaciju u kojoj smo se našli, ali ne možemo reći da nismo odgovorni i da ne tražimo rješenja. Mi moramo pronaći rješenje, odgovor na ovo, moramo raditi kao Parlamentarna skupština BiH. Neprihvatljivo je da se ovdje neke stvari događaju s saznanjem da se ne može završiti posao. Možemo diskutirati cijeli dan, ali ovakav način zasjedanja i rada, za koji nismo mi krivi, nije uredu. Puno toga se nakupilo. Ova odluka visokog predstavnika je možda bila samo vrh ledenog brijega. Ali moramo stati i reći gdje smo i što smo, kazao je Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH, dodaju kako je jedan od njegovih prijedloga na Kolegiju bio da se ponovno odgodi sjednica, ali to nije usvojeno.

Saša Magazinović iz SDP-a je također naglasio kako Parlament nije napravio problem i da nije dužan ni riješavati ga.

- Problem nije u Parlamentarnoj skupštini. Ono što mi možemo uraditi jeste da izvršavamo svoje radne obveze. Ovaj pristup da netko napravi problem, a da onaj tko nije napravio ga treba riješavati je pogrešan. Ja nemam ništa protiv da razgovaramo s kolegama koje nisu na svom mjestu, ali neka se vrate u dvoranu da razgovaramo, ako treba ostat ćemo ovdje dva dana. Ali ne pada mi napamet da nekoga ganjamo po hodnicima i kavanama, kazao je Magazinović.

Adil Osmanović iz SDA je kazao kako se dijalog mora voditi u institucijama BiH i nigdje drugo.

-Tamo gdje mi nemamo kapacitet, očekujemo da reagira OHR. Oni su donijeli izmjene Kaznenog zakona. Mislim da treba učiniti sve da ovaj dom radi i pronalaziti rješenja da se izađe iz ove krize, dodao je.

Predsjedateljica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković- Bursać izjavila je da su održane konzultacije sva tri kluba zastupnika izabranih iz RS na kojim je ponovljen neupitan stav da nastavljaju poštivati zaključke Narodne skupštine RS-a i da ne sudjeluju u radu PSBiH dok ne bude riješeno pitanje nametnutog zakona. Novaković-Bursać je navela da smatra kako je održavanje ove sjednice Zastupničkog doma imitacija rada te institucije.

Ona očekuje da će njene kolege koje predstavljaju bošnjački i hrvatski narod, kako kaže, početi poštivati ustavnu strukturu i političku
realnost kako bi došlo do rješenja sadašnje situacije.

-Na potezu su predsjedatelj Vijeća ministara i predsjednik SNSD-a, kao najveće stranke iz pozicije, da ponude odgovarajuća rješenja. Ne očekuje se valjda od oporbe da nosi teret krize i nude rješenja. Čekamo Dodika, Izetbegovića i ostale da nađu izlaz iz ove situacije. Prošlo je dva mjeseca, a nisu povukli nijedan potez da bismo izašli iz situacije. Potrebno je otvoriti dijalog, tražiti rješenje, a rješenje trebaju donijeti oni koji imaju najveću odgovornost, a to je vlast u RS, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko
Šarović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije