Pred Sudom BiH saslušani prvi svjedoci Tužiteljstva BiH u predmetu protiv Mlaće i Cikotića

Bivši logoraši svjedočili o stravičnim torturama, ali i postojanju plana nasilnih odvođenja u nepoznato

08.05.2024.
u 12:59

Uz potpunu nezainteresiranost bošnjačkih medija, pred Sudom BiH u utorak je nastavljen glavni pretres u predmetu "Mlaćo i ostali", u kojemu se zbog zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima u Bugojnu sudi Dževadu Mlaći, predsjedniku Ratnog predsjedništva Bugojna, i Selmi Cikotiću, zapovjedniku Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije BiH. Suđenje je počelo 2. travnja ove godine čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnog izlaganja predstavnika Tužiteljstva BiH nakon kojeg su obojica optuženih odbacila krivnju za zločine iz optužnice Tužiteljstva BiH.

Torture, mučenja...

Da su itekako krivi za torture, nasilna odvođenja i likvidacije zarobljenih Hrvata, potvrdili su iskazi prve dvojice od brojnih svjedoka Tužiteljstva BiH koji će svjedočiti u nastavku suđenja. U pitanju su dvojica bivših logoraša koja su, uz brojne torture koje su prošla u logorima Armije RBiH u Bugojnu, ranjena dok su služila kao živi štit, bila na prisilnom kopanju rovova i tunela za potrebe Armije RBiH. Jedan od svjedoka ranjen je dva puta.

Obojica su detaljno opisala okolnosti zarobljavanja te sve što su prošla kao zarobljenici, vrste mučenja i nečovječnog postupanja kojima su bila izložena. Među ostalim, opisali su ubojstva zarobljenika kojima su sami svjedočili. U iskazima su se dotaknuli i nasilnih odvođenja te su posvjedočili kako je postojao jasan plan po kojem su ugledni logoraši odvođeni u nepoznato, da bi potom bili likvidirani. Posmrtni ostaci većine, njih 15 iz skupine od 21 nasilno odvedenog logoraša, još nisu pronađeni. Jedan od nasilno odvedenih koji se još uvijek nalazi na popisu nestalih znao je što mu se spremalo te je svoja saznanja podijelio sa svjedocima koji su prvi dali svoj iskaz pred Sudom BiH. Rekao im je da je informaciju kako je upravo on sljedeći na popisu onih koji će biti odvedeni dobio iz pouzdanih izvora. Ispostavilo se, nažalost, da je ta informacija bila točna, a tijelo logoraša koji je sa svjedocima podijelio saznanja i strahove o vlastitoj sudbini i dalje se traži. Svjedoci su, uz iskaze o torturama koje su prošli kao zatočenici logora Armije RBiH u Bugojnu, potvrdili i tezu Tužiteljstva BiH da su Mlaćo i Cikotić najodgovorniji za zločine nad logorašima. Oni su najprije označili one koji su odvedeni u nepoznato, a potom odlučili o njihovoj sudbini, odnosno naredili njihove likvidacije. Tijela kao ključni dokaz zločina pomno skrivaju godinama.

Još se traga za nestalima

Pretpostavlja se da se posmrtni ostaci većine nestalih nalaze negdje na padinama Rostova nadomak Bugojna, gdje su u ljeto 2020. godine slučajno otkrivene lokacije s tijelima četvorice nestalih. U vrijeme ekshumacija u ljeto 2020. na Rostovu u Sarajevu je za državnog ministra sigurnosti imenovan Selmo Cikotić uz nastavak političke potpore SDA i zaštitu međunarodnih moćnika. Uz dva ranije pronađena tijela, popis nestalih sveo se na njih 15 za čijim se posmrtnim ostacima i dalje traga.

Pred Sudom BiH u nastavku suđenja Mlaći i Cikotiću Tužiteljstvo BiH planira saslušanje ukupno 54 svjedoka, od kojih su dva zaštićena. Mlaćo i Cikotić, unatoč očekivanjima i zahtjevima obitelji žrtava da im se odredi pritvor i tako eliminira mogućnost utjecaja na svjedoke, i dalje se brane sa slobode. U nastavku glavnog pretresa u utorak nije bilo zahtjeva da im se odredi pritvor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?