Kraj slučaja "Diploma"

Tri smrti i “žrtveno janje” iza seks-afere

24.10.2016.
u 08:00

Tri smrti i jedno “žrtveno janje” epilog je velike seks-afere u Tuzli, gdje je, nakon brojnih pravosudnih vratolomija, Županijski sud najposlije poništio presudu profesoru Pravnog fakulteta Sarajevo Zdravku Lučiću, uvjetno osuđenom na sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine za upisivanje ocjena studenticama koje nisu polagale ispit. Profesor istog fakulteta Enes Durmišević, također uvjetno osuđen na 4 mjeseca, u potpunosti je oslobođen optužbi jer je predmet otišao u zastaru, zato što za deset godina od počinjenja djela za koje je optužen, spolni odnos zloupotrebom položaja, nije pravomoćno osuđen. Kako je propao slučaj “Diploma”, koji je trebao razotkriti široku mrežu seksualnog iskorištavanja studentica radi upisivanja prolaznih ocjena, ali i imena onih koji su kod profesora intervenirali za polaganje ispita svoje djece, rodbine ili prijatelja? Osumnjičeni profesori Bajro Golić i Fuad Saltaga su preminuli, kao i županijska tužiteljica Dijana Milić, koja je 2011. suspendirana, i to tri dana prije podizanja optužnice protiv aktera ove afere, a jedino je zbog prijevare studenata na godinu dana osuđen vozač profesora Jasmin Mašić. Čitava afera je krenula tri godine ranije, kada je odvjetnik Faruk Balijagić, koji je proljetos pobjegao u RH zbog optužnice za poticanje na ubojstvo i drugo, navodno uputio anonimno pismo Antikorupcijskom povjerenstvu Tuzlanske županije, čiji je u to vrijeme bio i član. Naime, ljutio se što njegova kći nije položila ispit za koji je, prema navodima istrage, platila posredniku vozaču Mašiću, a prijavljeni su profesori Golić, Lučić, Durmišević i Saltaga. Osim vozača, o tome kako su kod profesora ispiti polagani za seks, druženje, novac ili preko drugih usluga u saslušanjima su nakanadno priznale i studentice Alisa Sarajkić, Šejla Ledenko, Jovana Zoljić, Selma Mešić, Alma Husarkić i drugi.

- Bilo mi je stalo završiti fakultet. Otišla sam sa Zdravkom u sobu u kući kod Zumre i tu smo imali spolni odnos. Kasnije smo se još nekoliko puta samo družili, a Zdravko mi je dao, to jest, upisao u indeks ocjenu 10 iz predmeta Pravne kulture. Ocjenu mi je upisao na fakultetu”, navela je još siječnju 2009. Alma Husarkić. Studentica Selma Mešić svjedočila je i o tome kako su neke njezine kolegice kod profesora Enesa Durmiševića polagale ispite u zamjenu za druženje i seks. Konačno, nakon toliko godina pravosudne farse, na tim iskazima je očito sve i ostalo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?