Deveti međunarodni susret klapa

Trebižat - inspiracija za klape

SONY DSC
27.08.2016.
u 08:00

Još jednom se pokazalo kako su Trebižat i Čapljina postali važno središte klapskog pjevanja na prostorima Bosne i Hercegovine. Tako su i Deveti međunarodni susreti klapa “Trebižat 2016.” okupili kvalitetne klapske sastave iz BiH, Hrvatske i Crne Gore koji su ponudili neke novine kako u pjevanju, tako i u samoj koreografiji.

Novine u nastupu

U prekrasnom ambijentu na platou ispred Doma kulture u Trebižatu, uz domaćine - mušku klapu “Trebižat” i žensku klapu “Lira”, nastupile su još i klape “Signum” Čapljina, “Ar’ja” Mostar, “Bura” Mostar, “Zvizdan” Posušje, “Bratovština” Gorica-Sovići, “Alta” Podgorica, “Assa voce” Podgorica i “Nava” Orebić, a kao posebni gost večeri bila je klapa “Contra” iz Splita.

U trosatnom programu mnogobrojna je publika mogla uživati u skladbama koje su mnoge vraćale u mladost, a, naravno, dobar dio tih nastupa vezivao se za rijeke Neretvu i Trebižat i opjevane ljepote Hercegovine.

Organizator Devetih međunarodnih susreta klapa je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo (HKUD) “Seljačka sloga” Trebižat, a pokrovitelji hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Ured načelnika općine Čapljina Smiljana Vidića, dok je glavni sponzor Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Značajna obljetnica

Među brojnim gostima i uzvanicima bili su i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović te Igor Planinić, savjetnik u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Bili su tu i ministri u Vladi HNŽ-a te načelnici i gradonačelnici iz Hercegovine i Dalmacije.

Treba istaknuti i podatak da HKUD “Seljačka sloga” slavi devedeset i jednu godinu svoga postojanja i rada, a po čemu je jedno od najstarijih i najtrofejnijih kulturno-umjetničkih društava u cijeloj BiH. Kroz gotovo stoljeće, folklorna sekcija redovito izvodi završno kolo iz opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, uz muziciranje puhačkog orkestra HKUD-a, što je postalo tradicija i svojevrsno obilježje “Sloge”. Stoga su ženska klapa “Lira” i muška klapa “Trebižat” i otvorile ovaj Međunarodni susret klapa koji je samo potvrdio popularnost klapskog pjevanja na ovim prostorima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?