Trump:

Ako postanem predsjednik odobrit ću mučenje

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump reacts on stage during his victory speech at his 2016 New Hampshire presidential primary night rally in Manchester, New Hampshire February 9, 2016. REUTERS/Jim Bourg  TPX IMAGES OF THE DAY
Reuters/PIXSELL
17.02.2016.
u 21:14

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca Donald Trump izjavio je danas kako je mučenje efikasno i obećao da će, ako pobijedi na predsjedničkim izborima, vratiti praksu ispitivanja simuliranjem davljenja i odobriti još grublje metode. "Nemojte mi reći da ne funkcionira. Mučenje funkcionira, u redu", rekao je milijarder u Južnoj Karolini gdje će u subotu biti održani republikanski stranački izbori za nominaciju. Trump, koji se zalaže za grube metode ispitivanja za strane zarobljenike, rekao je da će "apsolutno" dozvoliti tehniku koja simulira osjećaj davljenja. "Ali, treba da idemo mnogo jače od davljenja. Ja tako mislim. Oni sijeku glave. Vjerujte mi, treba da idemo još jače zato što je naša zemlja u problemu, mi smo u opasnosti", rekao je Trump. Mučenje davljenjem prakticirano je do pred kraj mandata predsjednika Georga Busha mlađeg, a potpuno je odbačena tijekom mandata Barack Obame. Odbor Senata za obavještajna pitanja 2014. je zaključio da grube metode ispitivanja nisu dovele do informacija do kojih CIA nije došla na drugi način. Uticajni senator, republikanac John McMain, koji je bio mučen u zarobljeništvu u Vijetnamu, kritikovao je metode davljenjem i nedavno rekao da takvo ispitivanje nije donijelo nikakve rezultate.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije