tajna snova

Što treba uzeti u obzir kod tumačenja sna?

dDFSD
Foto: Thinkstock
28.03.2017.
u 20:00

Tumačenje snova po sanjaricama pisali su različiti ljudi. Neka tumačenja se poklope, a neka ne. Treba uvijek imati na pameti da je određeni san samo vaš i dio je vaše osobnosti i života, pa je vjerojatno i tumačenje samo vaše, nešto što je specifično i pripada samo vama.

 

Isto tako, vjerojatno ga možete ispravno protumačiti samo vi. U tome vam za inspiraciju mogu pomoći razne sanjarice, ali uvijek se prije svega oslonite na svoj unutrašnji glas. Slušajte sebe. Ovdje dajemo neke odrednice koje upućuju kako vjerodostojno pristupiti svom snu i kako ga, odnosno njegov sadržaj, ispravno protumačiti.

Ritmovi prirode

Prvo treba biti svjestan prirodnosti spavanja i svoje usklađenosti s prirodom. To znači da nije isto da li sanjate dok spavate po noći usklađeni s ritmom kretanja Sunca i Mjeseca ili sanjate zaspali (tko zna zašto, zbog umora, ritma života ili sličnog) po danu.

Kretanje Zemlje, Sunca i Mjeseca određuje i prirodni ritam prirode i živih bića. Čovjek je takvo biće koje mora spavati, jer ako ne spava, razbolio bi se i umro.

Prirodno vrijeme za spavanje je ono dato u vrijeme nakon zalaska Sunca jer je tama dio mirovanja kad fizički svijet miruje i odmara, bar u svojoj vanjskoj manifestaciji. Izlaskom Sunca i pojavom njegove svjetlosti dolazi do buđenja i pokretanja niza pojavnih manifestacija, do pokreta, kretanja koje u osnovi predstavlja život. Zato je prirodno spavati po noći. To je vrijeme kad fizičko tijelo odmara, a ono unutrašnje biće sanja. Tad bivaju aktivni našim osjetilima oni skriveni svjetovi.

Snovi sanjani po noći govore vam o vašem unutrašnjem svijetu i putu kojim idete na prirodan, na neki način vama sudbinski dan način. Snovi koje možda (vjerojatno rjeđe, ali dogodi se) sanjate po danu, izvan su prirodnog ritma i informacije koje primate na takav način dolaze „izvan vaše rute“ kretanja i djelovanja. Ako je san tako sanjan zbrkan, ne pridajte mu značaj, jer je rezultat vaše neusklađenosti s općim ritmom kretanja planeta i nebeskih tijela.

Međutim, ako je san sanjan „van rute“, po danu, vrlo upečatljiv za vas ili pak jasan, može značiti da se u vaš put uplela neka duša, anđeo koji vam pokušava prenijeti poruku koja je za vas važna. Kriterij po kom ćete prepoznati da li se radi o tako nečem je upravo vaš unutrašnji doživljaj, kao i sadržaj sna.

Znači takav san vas se mora jako dojmiti, a njegov sadržaj treba biti upečatljiv za vas.

Likovi

Koga sanjate?

Ako sanjate sebe, jasno je da se priča tiče direktno vas.

Ako sanjate vama bliske osobe, članove vaše obitelji ili prijatelje, važno je kakvu je ulogu po vas odigrala određena osoba u snu. Ugodnost i iskrenost koju osjećate dobar je znak, dok je neugoda ili prijetvornost vama bliske osobe u snu zapravo skidanje njene maske. Moguće je da vam se na taj način netko razotkriva, a obznanjuje istina o nekoj osobi ili odnosu s njom.

Ako sanjate neke poznate ličnosti, važno je vidjeti što se u snu s njima događa, da li imaju neki odnos prema vama, kakve su, kako se ponašaju, no prije svega kad se probudite, promislite što takva poznata osoba znači za vas osobno? Ako vam je posebno draga ili vam je uzor, i u snu čini dobro, to je znak napredovanja, odnosno, da vjerojatno slijedite svoj ideal. No ako sanjate svoj uzor koji u snu čini nešto loše, trebate preispitati svoje ideale, jer možda nisu ispravni po vas, i možda ta osoba zapravo uopće nije to za što se predstavlja, odnosno čime je vi smatrate. U nastavku, takav vam san poručuje da ćete vjerojatno odbaciti nešto za što ste mislili da je savršeno, te da ćete se okrenuti nečem drugom, novom, te postati zreliji.

Posebnu pozornost obratite na osobe koje možda sanjate, a da ih uopće nikad niste vidjeli u životu. Takav san upućuje na vašu otvorenost novim poznanstvima i novim doživljajima. Ako vam susreti s tim likovima čine nešto dobro i ugodno, očekujte kvalitetan društveni život, već prema liku i doživljaju.

Ako ste muku mučili da se oslobodite prošlosti nakon propale ljubavne veze i sanjate prije spomenuto, to znači da ste napokon „čisti“ i spremni za nove ljubavne početke. Mračni likovi, zločesti i znani ili neznani tipovi čudovišta, mučitelja i sličnog, sigurno govore o vašem unutrašnjem opterećenju i izloženosti negativnim energijama u svakodnevnom životu.

Ako neki od tih mučitelja ima simboličku poveznicu s osobom koju stvarno poznajete u svom životu, ta poveznica (bilo to ime, govor, ponašanje, frizura, neka osobna karakteristika) jasno govori da vas ta osoba zapravo muči i crpi, a san vam to pokazuje.

Kako god vam se prikazao vaš mučitelj u snu, svakako upućuje na to da potražite neku tehniku opuštanja koja će vas ojačati iznutra i učiniti otpornim na ovakve noćne more. Nakon takvih snova dobro je pročistiti prostor u kom spavate bilo paljenjem tamjana, mirisnih štapića ili stavljanjem soli u kuteve prostorije, a svoje misli usmjeriti na nešto pozitivno i po vas drago i ugodno.

Ako su vaše misli pozitivne, pune ljepote, ljubavi, sklada, nade i optimizma, vi ćete tako zračiti i na okolinu, ali i na sebe iznutra. Tamo gdje je pozitivno, negativno ne može ući, pa tako ni u vaš san.

Prostori

Gdje se san događa? Što za vas znači određeni prostor?

Otvoreni prostori, široki i jasni horizonti upućuju na otvorenost mogućnosti i dobre perspektive.

Naročito ako se u snu pojavljuje i Sunce.

Otvoreni prostori bez svjetlosti govore o mogućnosti zajedničke nevolje.

Zatvoreni prostori koji imaju svjetlost i po vas su ugodni upućuju na sigurnost, stabilnost i određeni mir.

Zatvoreni prostori koji su mračni govore da ste možda zaglavili, a o ostalim elementima sadržaja sna vidjet ćete kako i s kim.

Vrijeme

Zanimljivo je da u snu zapravo ne postoji vrijeme, a kažu da ono ne postoji ni u duhovnom svijetu. Ova konstatacija upućuje na razmišljanje koliko su snovi zapravo važni, jer nas usmjerava na pitanje da li su snovi možda kanal i put povezanosti s onim višim, duhovnijim koje mnogi tek pokušavaju dosegnuti.

No ako u snu ipak dobijete neku naznaku vremena, budite sigurni da se radi o poruci. Ako je san „povijestan“, odnosno ako se u njemu pojavljuju likovi iz prošlosti, vjerojatno vam isti govori na čemu biste trebali poraditi kako bi obnovili i učvrstili temelje svog života i svojih ciljeva. No sve ovisi o cjelini sadržaja, pa trebate pažljivo povezati sve dijelove sna.

Ako je san iz sadašnjosti, iz vaše sadašnje svakodnevice i aktualnih zbivanja, možda samo prerađujete podatke kako bi sve došlo na svoje mjesto, no često se radi i o tome da pokušavate riješiti neki problem koji vas trenutačno muči. U tom slučaju dobro je namijeniti san i zamoliti da usanjate rješenje (vratite se na uvod gdje je napisano kako to učiniti).

Oni sretnici koji sanjaju budućnost vjerojatno imaju razvijenu intuiciju ili bar bogatu maštu. Ako je budućnost neposredna, skorašnja, i vi u njoj, dobro zapamtite ovaj san, a ako imate volje i zapišite ga.

U mnogim slučajevima, stvari se i dogode. Možda ne baš doslovno, ali simbolika snova i nije takva, te tek kad se kasnije neke stvari počnu događati, klupko se počne odmotavati, a vi počnete shvaćati da ste „nešto takvo sanjali“. Tada će vam vaš zapisan san dobro doći, jer ćete kroz njegove simbole jasno uočiti kamo cijela stvar ide.

Ovo posljednje „ vrijeme“ može biti i uobičajeni san „bez vremena“ koji je i najčešći, no ako sanjate sebe ili neku vama dragu osobu u nekom sasvim novom kontekstu, novoj životnoj situaciji, to je gotovo isto kao i san u budućnosti, pa ga zapamtite sa svim detaljima.

Događaj

Što se događa u snu? Događaj je glavna radnja sna.

Ako se događa nešto lijepo i za vas dobro, poruka iz sna je jasna – na dobrom ste putu.

Ako je obratno, također je poruka jasna – preispitajte se i mijenjajte ono što možete.

Ovdje je klasičan primjer ljudi koji su znali usanjati neku zrakoplovnu nesreću ili možda ne baš tako jasno vidjeli kroz svoj san i njegovu simboliku nešto loše, pa su već dogovoreno putovanje otkazali i tako izbjegli neku nezgodu.

Doživljaj

Kako se osjećate u snu, kako nakon njega?

Ovo je vjerojatno i najvažniji kriterij po kom ćete tumačiti svoj san. Dakako da je i njegov sadržaj važan, no kako su snovi, već rečeno, prije svega vaša osobna priča, to je i vaš doživljaj stvari najbitniji.

Ovdje vrijedi opći ključ:

Snovi od kojih vam je lijepo, ugodno i dobro, upućuju da će se dogoditi nešto po vas dobro.

Snovi od kojih vam je loše, koji vas uznemiravaju ili muče, upućuju da trebate nešto mijenjati u svom životu ili u temi koju sanjate.

Izuzetak su snovi koji svojim sadržajem uznemiruju na način da vas upozoravaju, no takav san je važno povezati sa svojom svakodnevicom i uočiti poveznice koje vas upozoravaju da nešto trebate

izbjeći, otkazati, preusmjeriti. Takvi su snovi zapravo dobri jer vas preusmjeravaju na dobar put, premda nisu uvijek i ugodni.

Simboli

Uvijek imajte na pameti da snovi u najčešćem broju slučajeva govore kroz simbole, te da ih je potrebno dešifrirati.

Uzmimo primjer faraona koji je sanjao sedam debelih krava, pa sedam mršavih. To je značilo sedam rodnih godina, pa sedam gladnih.

Znači, nemojte san odmah tumačiti doslovno, nego malo promislite, a najbolji dodatni putokaz bit će vaš unutrašnji osjećaj, da li je sanjani san u vama izaziva dobar ili loš osjećaj.

Ključne riječi
san

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije