Slučajevi malarije i denga grozniceporasli na razine koje nisu viđene od 2019.

Zbog opasnosti od bolesti obvezna imunizacija za osobe koje putuju u zemlje rizika

26.04.2024.
u 19:33

Pred nama je sezona godišnjih odmora, a nisu rijetki oni koji će ovo vrijeme izdvojiti za putovanje u neku od egzotičnih zemalja, zbog čega svjetski stručnjaci savjetuju oprez i obvezno cijepljenje, piše Večernji list BiH.

Denga groznica

Naime, web-stranica Travel Health Pro, koju podržava britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost, pruža informacije o zdravstvenim rizicima u zemljama diljem svijeta. Putnicima se preporučuje da se od četiri do šest tjedana prije putovanja posavjetuju s liječnikom opće prakse, medicinskom sestrom ili ljekarnikom o mogućem cijepljenju kako na tim putovanjima ne bi dobili neku od opasnih bolesti. Riječ je prvenstveno o bolestima koje prenose komarci, poput denge i malarije, a čiji je broj infekcija u posljednje vrijeme drastično porastao. Situacija je posebno ozbiljna u azijskim zemljama. Kako je upozorila britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA), slučajevi bolesti porasli su na razine koje nisu viđene od 2019. godine. Malarija uzrokuje groznicu, glavobolju, zbunjenost i bolove u mišićima, među ostalim simptomima, i može biti kobna. U proteklih desetak godina u Federaciji BiH su zabilježena četiri slučaja malarije. Riječ je uglavnom o osobama koje su boravile u Africi.

Denga groznica, poznata i kao kostolomna groznica, zarazna je tropska bolest koju uzrokuje virus dengue. Simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima i karakterističan osip sličan ospicama. Kod manjeg broja oboljelih bolest se ponekad razvije u jedan od dva ozbiljnija oblika bolesti. Jedan je oblik smrtonosna denga hemoragijska vrućica, sa simptomima krvarenja, smanjenog broja trombocita i izljeva krvi iz krvnih žila, a drugi je denga sindrom šoka, koji se manifestira opasno niskim krvnim tlakom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, denga groznica će postati ovog desetljeća velika prijetnja u južnoj Europi, južnom dijelu Sjedinjenih Država i dijelovima Afrike jer više temperature stvaraju povoljne uvjete za komarce koji prenose zarazu. Stope bolesti već su porasle osam puta na globalnoj razini od 2000. godine, uglavnom potaknute klimatskim promjenama, kao i povećanim kretanjem ljudi i urbanizacijom. U nekim zemljama, poput Brazila, još u veljači ove godine zbog rasta broja oboljelih proglašene su izvanredne mjere.

Obvezna imunizacija

Inače, prema pravilniku o načinu provedbe obvezne imunizacije, imunoprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se podvrgavaju toj obvezi u FBiH, imunizaciji protiv žute groznice podliježu obvezno osobe koje putuju u državu u kojoj postoji ta bolest ili u državu koja zahtijeva imunizaciju protiv te bolesti, a obavIja se davanjem jedne doze cjepiva najkasnije deset dana prije polaska na put. Nadalje, imunizaciji protiv kolere podliježu osobe koje putuju u državu u kojoj postoji povećan rizik od infekcije (epidemiološka indikacija) ili koja zahtijeva imunizaciju te bolesti, a obavlja se prema preporuci proizvođača cjepiva. Također, kemoprofilaksa protiv malarije obvezna je za sve osobe koje odlaze u države ili na područja u kojima postoji endemija malarije. Kemoprofilaksa protiv malarije obavlja se davanjem odgovarajućih doza lijekova za kemoprofilaksu malarije, vodeći računa o rezistenciji uzročnika i preporučenim dozama i primjeni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije