DOBRO JE ZNATI

Ne bacajte tekućinu iz staklenke s maslinama: Može biti jako korisna!

masline
Shutterstock
26.04.2024.
u 19:26

Maslinov "sok" sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti

Masline u staklenkama dolaze plutajući u "soku" odnosno salamuri od maslina koja je mješavina je vode, octa i soli. Vjerojatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u odvod, no možete ga iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodati, piše Bon Appetit.

Maslinov "sok" sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju kolesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protuupalna svojstva,  sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrijebiti za masiranje tjemena i tako potaknuti rast kose.

Osim zdravstvenih blagodati, sadrži i gomilu aroma, slično kao infuzirana ulja. Budući da je sok samo mješavina octa, vode i soli, možeš ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obični ocat ili ulje za začinjavanje jela.Ukratko, slobodno počnite dodavati sok od masline u svoju svakodnevnu prehranu!

Sok od masline ima slani, kiseli i slastan okus okus, pa čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možete začiniti svinjske kotlete, marinirati odreske i napraviti preljeve za salate. Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu, te kao zamjena za bujone kako biste jelima dodali sličnu aromu okusa. U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobro mjesto za traženje inspiracije za primjenu ove tekućine - primjerice humus, kruh od maslina i umake na bazi jogurta.

Još jedan razlog zašto biste svakako trebali sačuvati sok od maslina jest priprema martinija. Preporučujemo pripremu ovog koktela dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta. Ako želite bezalkoholni martini sa okusom maslina, upotrijebite sok od maslina s gaziranom vodom za paleo faux martini. Ako želite sačuvati ovu tekućinu nakon što su masline pojedene, prebacite ga iz staklenke u hermetički zatvorenu posudu i držite do tjedan dana u hladnjaku ili dva mjeseca u zamrzivaču.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?