Premijer liga BiH

Željezničar osigurao Europu, Sloboda seli u niži rang!

Foto: Sportsport
28.05.2023.
u 19:09

Željezničar je na Tušnju u posljednjem 33. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine svladao tuzlansku Slobodu s 2:1. Ovim rezultatom Plavi s Grbavice idu u Konferencijsku ligu s trećeg mjesta jer su preskočili gradskog rivala Sarajevo, a tuzlanski tim ispada iz društva najboljih bh. timova.

Željezničar je u sjajnoj utakmici na Tušnju svladao Slobodu s 2:1. Ovim rezultatom Plavi su osigurali plasman u Europu, a Tuzlaci moraju iduće sezone igrati Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine.

Željezničar odlično otvara meč. Santos prvi prijeti, Bukvić brani na sjajan način. U sedmoj minuti gost ipak dolazi do prednosti. Andrija Drljo proigrava Santosa koji bježi odbrani Slobode i matira Bukvića za prednost gostiju od 1:0, piše Sportsport.

Nakon primljenog gola domaći sastav preuzima kontrolu nad loptom. Imali su domaći nekoliko prijetnji, a najbolju šansu propušta Stojan Vranješ čiji udarac s distance brani Muftić.

Potom je i Jusić bio u prilici, nije uspio zabiti, a zatim je na drugoj strani Semir Štilić pokušao glavom na ubacivanje Krpića, no loptu šalje pored gola.

Dominacija Slobode u posjedu lopte nastavljena je i u ostatku prvog poluvremena. Međutim, zatvoreni su bili svi putevi prema golu Muftića iako je Vranješ u 45 minuti ponovo s distance dobro prijetio.

Željezničar je imao nekoliko opasnih kontri koje međutim nisu uspjeli realizirati i na odmor se otišlo rezultatom 1:0 u korist Plavih s Grbavice.

Sloboda ofanzivno ulazi u nastavak utakmice. Crveno-crni su htjeli brzi gol kojim bi pokušali preokret, no šanse domaći nisu koristili.

Zato jesu gosti s Grbavice. U 51. minuti Štilić šalje loptu za Santosa koji bježi Maksimoviću i matira Bukvića za velikih 2:0.

Vranješ sedam minuta kasnije pokušava novim udarcem s distance. Lijepo je gađao, no ponovno je bio neprecizan i nije bilo promjene rezultata.

Prijetio je zatim za domaće i rezervist Šubert, Muftić brani. Golman gostujućeg tima je potom zaustavljao i Husejinovića, ponovno Vranješa. Pokušavali su domaći na sve načine vratiti se u utakmicu, no kasno su došli do gola.

Emir Jusić je u 87. minuti pogodio za 2:1, to je na kraju bio i konačan rezultat ovog meča.

Plavi su s tri boda osigurali Europu, ali preskočili su gradskog rivala Sarajevo na trećem mjestu, dok je Sloboda posljednja s 32 osvojena boda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije