Prva liga FBiH

Jesenska sezona trajala 99 dana, stanka do proljeća

16.11.2017.
u 08:10

Prošli vikend nakon 99 dana trajanja (prvo kolo igralo se 5. i 6. kolovoza) završilo je jesensko nogometno prvenstvo u Prvoj ligi Federacije BiH, službeno drugo po snazi natjecanje u BiH (s paralelno igranim prvenstvom Republike Srpske).

Husić ne štedi lovu

Nakon 15 odigranih kola slijedi stanka, koja će trajati više od 3,5 mjeseci (preciznije 111 dana). Jesen je pripala Zvijezdi (Gradačac), koja je kroz 15 kola osvojila 33 boda, jedan više od Sloge (Simin Han), dok je treće mjesto osvojio Olimpik (21 bod). Ovakav poredak nekako je u skladu s očekivanjima, iako ne bi bilo neobično da je prvak bilo koji od ova tri kluba. Osobito Sloga, kojoj je na čelu poznati tajkun Azmir Husić, koji ne štedi novca da bi Slogu lansirao u Premijer ligu. Za početak, jer Husić pristašama Sloge obećava i skori izlazak u Europu! Bilo je ljetos i onih koji su očekivali da prvi kroz cilj na kraju jeseni prođu Bosna, Velež, Rudar, Metalleghe (Jajce), čak i Travnik. Četvrta Bosna osvojila je 28 bodova, pa je još u igri za naslov, iako se čini da Visočani uopće nemaju ambicija za ulazak u Premijer ligu BiH. Peto je Orašje (27), koje je jedno od najpozitivnijih iznenađenja s četiri pobjede u gostima (Rudar, Zvijezda, Olimpik, Tošk). Orašje će svim ovim momčadima (plus Slogi) na proljeće biti domaćin i u prigodi je upustiti se u borbu za naslov. Nedostaje im ipak jedna “sitnica” – moraju prestati prosipati bodove u svom dvorištu. Ali, i Velež (26) ima “običaj” gubiti bodove kući. Mostarci su loše ušli u sezonu, ali njihove pristaše raduje podatak da u sedam zadnjih kola nisu poraženi.

Uzlet Čapljine

Čapljina (25) je samo korak iza Veleža. Ta se momčad “digla” povratkom na klupu Damira Borovca. Po igrama i rezultatima, momčadi s Bjelava ne nedostaje puno da se uključi u borbu za vrh. Ostalih devet klubova na proljeće će u borbu za ostanak. No, Rudar (20), Bratstvo (20), Igman (19) i Slaven (18) ipak su u lijepoj situaciji za “skoknuti” prema vrhu na proljeće, dok će svi ostali tijekom zime imati glavobolje, razmišljajući o bijegu iz “sive zone” u kojoj se nalaze. I gore spomenuti “četverac” mora strahovati, dok u Metallegheu (16), Iskri (14) i Tošku (13) moraju paliti sirene za opću opasnost. One su već mjesecima aktivirane na Piroti i Pod Borićima. Dva u lijepa vremena ugledna premijerligaša, kasnije (barem) sigurna “federalca”, Travnik (7) i Jedinstvo (7) “čuče” usamljeni na samom dnu. Pogled na ljestvicu sugerira “nema im spasa”, ali ne valja reći ni “već su gotovi”. Travnik i Bihać sredine su koje se “ističu” kampanjskim radom i (ne)brigom za svoje klubove, a brigu i pozornost oko njih obično povedu kad dogori do noktiju. E, sad je uistinu dogorjelo... Travnik je jesenas bio toliko loš da je zabio samo sedam (7) pogodaka u 15 kola, dok se Jedinstvo “istaknulo otvorenom igrom u obrani” i primilo 40 pogodaka (daleko najviše u ligi), te doživjelo 12 poraza u 15 kola. Tko će što učiniti na proljeće rano je i pretpostaviti. Ovisit će to o (ne)kvaliteti priprema, igračkih pojačanja i odlazaka, sudaca, rasporeda, sportske sreće. A najviše od financijske situacije. Nego, o tome ćemo nešto u siječnju i(li) veljači. Do tada pustimo klubove da analiziraju jesen...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije