Glazbeni fenomen iz Osla

Rubinstein Klezmer Project oduševio publiku u BiH

13.01.2017.
u 08:00

Ovih dana bez puno pompe mini-turneju po gradovima u BiH održao je trio Rubinstein Klezmer Project. Riječ je o jednoj od najposebnijih klezmer skupina danas, koju predvodi violinistički virtuoz Ya’akov Rubinstein. Koncerte su održali u Sarajevu, Kreševu, Kiseljaku, Doboju i Busovači i oduševili publiku koja ih je nagradila burnim pljeskom i ovacijama. Utemeljitelj projekta je Franjo Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos, naše gore list, koji više od dva desetljeća živi u Oslu.

Hrvat iz Bosne

Otac mu je Hrvat iz Bosne, a majka Židovka podrijetlom iz Soluna, koji su živjeli u Kreševu gdje je Franjo i odgojen. Martinčević se školovao u srednjoj glazbenoj školi u Sarajevu, u Franjevačkoj gimnaziji u Visokom, a potom studirao klavir i solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Rat ga je doveo u Oslo, gdje je radio kao zborovođa i orguljaš, koncertirao i snimao. Magistrirao je orgulje i crkvenu glazbu u Oslu na Norges Musikkhogskoleu 1998. Pred majčinu smrt 2006. prelazi na judaizam, uzimajući njezino prezime Kolonomos. “Ovaj projekt sjajan je glazbeni projekt nastao u Norveškoj prije 6 godina kada smo se maestro Ya’akov Rubinstein iz Njemačke i Izraela i ja dogovorili započeti projekt u kojem bismo stilski sublimirali etnoglazbene stilove iz istočne i južne Europe u kombinaciji s balkanskim melosom, sefardskom romansom, našim sevdahom i mediteranskom i izraelskom ritmičnom pentatonikom.

Svjetski brend

Ovaj stil u skraćenoj verziji naziva se danas u svijetu World Music ili Crossover stil, a mi smo mu dodali pridjev multi-etno stil. U početku projekta pridružio nam se i mladi kolega Almir Mešković iz Tuzle koji sada boravi i radi u Oslu, rekao je Martinčević. S vremenom se pokazalo da su, uz virtuoznu tehniku, sjajne aranžmane i klasičarsku podlogu postigli pun pogodak i u smislu jako rijetke, ali efektne kombinacije instrumenata – violina, glasovir i harmonika. Nastupali su u 10-ak europskih, afričkih i azijskih zemalja i izgradili ime koje u svijetu etnoglazbe predstavlja svjetski brend. Činjenica da je najprestižnija diskografsko-izdavačka kuća za etno glazbu u svijetu – ARC MUSIC iz Londona, s njima potpisala dugogodišnji ugovor i izdala im prvi CD naziva “Fiddler on the Road” 2013. govori o tome tko su i što su.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?