Senzacionalno

Picasso vrijedan 670 milijuna eura u Zagrebu 23. ožujka

Picasso,23. ožujak, Klovićevi dvori
pixsell
19.02.2013.
u 16:11

Ali kako reče Milan Bandić: – 670 milijuna eura! To je space shuttle! To su Ronaldo, Maradona, Jordan, svi na okupu! Ako toga ne bude, sve ću počastiti ribom. Srdelama, to je socijaldemokratska riba...

– Kad dolazi Picasso nikakav govor ne treba čitati. Sretni smo da nam dolaze remek-djela Picassa. A sad kad je već u blizini, to ne treba propustiti. Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb dat će popola novac. A sve bombastične i fantomske najave da izložbe neće biti, demantirane su ovom “presicom" – rekao je jučer gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na konferenciji za novinare u Klovićevim dvorima sazvanom u povodu predstojeće izložbe Picassovih djela iz pariškoga Muzeja Picasso.

Picasso kao space shuttle

Novinari nakrcani u dvoranu premalu za takvo zanimanje medija, čuli su važne stvari: izložba je vrijedna čak 670 milijuna eura. Više od pola milijarde eura! Ta svota govori o važnosti djela koja će se naći pred publikom iz cijele regije, ne samo iz bivših jugoslavenskih zemalja. Nas taj projekt stoji devet milijuna kuna, s tim što ravnateljica Klovićevih dvora govori o nastojanju da se ta svota smanji. Da se uštedi gdje god je to moguće. Ali, kako reče Milan Bandić, 670 milijuna eura! To je space shuttle! To su Ronaldo, Maradona, Jordan, svi na okupu! Ako toga ne bude, sve ću počastiti ribom. Srdelama, to je socijaldemokratska riba...

Novinare je nasmijao, ali ne sve! Više od važnosti izložbe zanimao ih je trošak organizacije.

O važnosti izložbe, uz Bandića i ravnateljice Viculin, govorili su Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture, Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, generalnog pokrovitelja izložbe, Andre Marc Prudent, predsjednik uprave Splitske banke, glavnog partnera izložbe i Clelia Chevrier, prva savjetnica veleposlanice Francuske u RH koja je podsjetila da je Picasso u Zagrebu gostovao još 1930. na skupnoj izložbi francuskog slikarstva. Starčević i Prudent potpisali su danas sponzorski ugovor s Klovićevim dvorima. Croatia osiguranje doživjelo je posebno priznanje: prvi put su Francuzi dopustili da osiguratelj bude neka domaća, a ne njihova kuća.

– Ako smo osigurali Picassa, onda nam se sve može povjeriti – komentirala je to ravnateljica Viculin. Zaštitarske mjere bit će dignute na "entu potenciju". Jasno je da se pojedinosti o tome ne otkrivaju.

Zlobnima usprkos

– Bude li izložba otvorena do 7. srpnja, mi zajedno s Picassom ulazimo u Europu – rekao je novinarima Krešimir Starčević. Svjedoči to o jučerašnjem uzbuđenju na “presici”, na kojoj su ugovore o medijskom pokroviteljstvu parafirali i Goran Ogurlić, glavni urednik Večernjeg lista i Hrvoje Prkačin, predsjednik Uprave Europlakata koji će brinuti da se plakati za izložbu ne nađu samo u Zagrebu i Hrvatskoj nego i izvan nje, u Mađarskoj, Italiji...

Mnogi su prijepori oko izložbe sada stavljeni ad acta. Ravnateljica Viculin presudnim je trenutkom nazvala upravo potpisivanje sponzorskih ugovora, nakon čega je sve samo “stvar realizacije projekta”. Kataloški se tekstovi prevode i šalju u francusku kuću Flammarion, gdje se priprema katalog izložbe koja će pokazati 56 slika i skulptura uz 40 fotografija koje se već pakiraju u Parizu.

Bandić je najavio da će za trajanja izložbe biti otvoren i obnovljeni Francuski paviljon u Studentskome centru, kao svojevrstan uzvrat Francuskoj za Picassa. Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš prognozirao je velik uspjeh izložbe.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?