Široki Brijeg

Otvorenje izložbe Digitalni dodir u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg

13.05.2024.
u 15:05

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg najavljuje svečano otvorenje izložbe Digitalni dodir u sklopu Međunarodnog dana i Europske noći muzeja.

Otvaranje izložbe skulptura iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg i radova nastalih na radionici u proširenoj i virtualnoj stvarnosti studenata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg bit će upriličeno 18. svibnja u 19 sati.

Prvotni cilj svakog muzeja su obrazovanje i istraživanje, a to je ujedno i ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja. Također, jedan od glavnih ciljeva muzeja je spajanje tradicije i suvremenosti te pronalaženje nove publike. Kroz svoje dosadašnje aktivnosti, Franjevački muzej i galerija konstantno je na tragu svjetskih muzejskih trendova, a ulaskom u programe Međunarodnog dana muzeja, ta misija je postala njihova obaveza i dodatni izazov, napisao je o izložbi Tomislav Ćavar.

Iz svog bogatog fundusa, Franjevački muzej i galerija izdvaja skulpture različitih autora s različitim umjetničkim pristupima, koje je publika do sada imala priliku rijetko vidjeti. Među odabranim skulpturama zastupljeni su afirmirani kipari iz regije, kao i domaći, široj publici, manje poznati autori. Skulpture će biti izložene kao artefakti u galerijskom ambijentu, a bit će ih moguće opservirati kao volumene u prostoru na klasičan način.

Budući da je jedan od ciljeva Dana muzeja uspostavljanje partnerstva s obrazovnim institucijama, studenti Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg će kroz interaktivnu radionicu uz pomoć 3D skenera napraviti faksimilske kopije svih skulptura i obraditi ih s pomoću grafičkih alata kako bi ih prilagodili VR naočalama. Tako obrađene skulpture postaju dijelom virtualne stvarnosti i mogu se po željama budućeg promatrača povećavati, umanjivati, približavati i udaljavati.

Na ovaj način nove tehnologije omogućuju promjenu perspektive i neposredniji doživljaj umjetnost. Ovom interaktivnu izložbom, Franjevački Muzej i Galerija nastavlja svoju misiju obrazovanja i istraživanja, pružajući posjetiteljima inspirativno iskustvo uživanja u umjetnosti i još jednom potvrđuje da su „Muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima”.

Izložba ostaje otvorena do 14. lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije