Promocija knjige u Zagrebu

O Rotimima i povijesnim migracijama

27.09.2016.
u 07:00

U Zagrebu je proteklog vikenda predstavljena knjiga koja se bavi podrijetlom prezimena Rotim, korijenima, migracijama i ostavštini ovog roda kroz tristogodišnju prošlost.

Iz jednog mjesta u svijet

Ovom prigodom u restoranu na Bukovcu okupili su se brojni prezimenjaci koji su pristigli iz okolice Mostara te prvenstveno, što je zanimalo i nas, oni podrijetlom iz Rame. Knjiga koja je izišla ove godine govori o izvorištu Rotima koje je u Hercegovini, između Mostara i Širokog Brijega, točnije u Gornjem Gracu, otkud su se iz jednog malog mjesta kroz prošlost iseljavali na razne strane svijeta, sve u potrazi za boljim životom. Autori ove knjige navode kako je istraživanje bilo dugogodišnje, a financijska sredstava prikupljali su i preko posebne udruge građana osnovane kako bi se još bolje istražilo podrijetlo ovog roda.

Kako su naglasili autori ove knjige, prezimenjaci Nino, Karlo i Ivica, posao prikupljanja svih informacija o podrijetlu sam po sebi mukotrpan je i zahtijeva uz metodologiju i povezivanje sa što većim brojem potomaka kojih danas ima na stotine: od BiH do Hrvatske, Europe i svijeta. Crkvene arhive sadrže najveći broj podataka o rođenima, iseljenima i umrlima, a posebno je teško bilo doći do informacija tamo gdje tih spisa nema ili su uništeni – kao što je to bio slučaj u Rami, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata većina crkvenih knjiga uništena u plamenu rata 1942. godine i kasnije.

Zanimljivi podaci

Treba naglasiti kako su Rotimi kao hercegovački rod, poput Marića, Vladića, Pavkovića (Papkovića), Solda, Crnjaca, Šakota, Ćavara, Vrljića, Džajkića i drugih, u Ramu doseljavali kroz protekla dva do tri stoljeća u potrazi za boljom zemljom i uvjetima života. Najviše hercegovačkih rodova nalazilo se tako u području Donje i Srednje Rame. Ova knjiga na 280 stranica donosi zanimljive podatke i priloge ne samo o Rotimima, već i o jednoj povijesti migracija Hrvata kao i načinu života u Hercegovini kroz protekla tri stoljeća. Jedna od zanimljivosti tako je i da mjesto Rotimlja kod Stoca dolazi od naziva Rotim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?