u 85. godini

Nakon duge o teške bolesti preminuo Predrag Matvejević

Predrag Matvejević
Foto: Anto Magzan/Pixsell
02.02.2017.
u 16:36

Nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac hrvatskog, talijanskog i bh. porijekla Predrag Matvejević.

Informacija je za N1 potvrđena iz kruga njegovih bliskih prijatelja. Kako doznaju, njegova želja je da se ispraćaj dogodi u uskom krugu najbližih.

Jedan od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana, ali i Europe, preminuo je u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini.

Bio je humanist, kozmopolit, poliglot i aktivist, posjećujući prosvjede do svoje kasne dobi, zalažući se uvijek za ljudska prava, mirotvorstvo i razum.

Njegov "Mediteranski brevijar" preveden je na brojne svjetske jezike, od Tokija do Los Angelesa.

Šezdesetak uglednih talijanskih umjetnika potpisalo je prije godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog "Mediteranskog brevijara". Među začetnicima te ideje bili su i glasoviti talijanski književnik Umberto Eco te Claudio Magris.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?