Književni susreti DHK Herceg Bosne

Predstavljeno književno stvaralaštvo profesora i akademika Šimuna Muse

09.02.2017.
u 10:00

U Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i ove su srijede održani Književni susreti u okviru kojih je predstavljeno stvaralaštvo profesora i akademika Šimuna Muse.

Oko osamdeset neimenovanih i nedovoljno istraženih pisaca pronašlo je svoje mjesto u četiri knjige koje su izašle u nakladi Matice hrvatske u Sarajevu, a urednik im je akademik Musa.

Veličina malenih

Upravo ti pisci utemeljeno zaslužuju bolji tretman u povijesti naše književne kulture.

“Pisci su značajniji kao dio kulturnih i povijesnih činjenica nego kao relevantni književni stvaratelji. Mozaik hrvatskog kulturnog bića jednog povijesnog razdoblja ostao bi nepotpun, pa i nemoguć, bez veličine malenih”, objašnjava akademik Musa.

Na njegovo stvaralaštvo osvrnula se dr. Marija Vasilj te je, uz ostale, govorila i o knjizi “Hrvatska književnost u BiH u 20. stoljeću” kojoj je profesor bio urednik te obradio 27 pisaca rođenih između 1915. i 1933. godine.

“Ova knjiga doprinosi upoznavanju i objektivnijem vrednovanju svih pisaca i djela u njoj zastupljenih, a sagledavanih u kontekstu hrvatske književnosti i kulture uopće”, kazala je dr. Vasilj.

Profesor Musa se, među ostalim, osvrnuo i na položaj hrvatskog jezika u BiH s obzirom na njegov zakonski i stvarni položaj u društvu.

“Hrvatski je jezik opstao kao samosvojan, normiran jezik u svom standardu. Danas je on i ustavno i zakonski ravnopravan s drugim jezicima u BiH. Bez obzira na to što su u neskladu njegova ustavnopravna rješenja i praktična ostvarenja, izdržat će on sve aktualne zamke, pritiske, nepravde i kušnje te ostati jedinstven jezik hrvatskoga naroda”, navedeno je.

Kako je zaključio književnik Ivan Baković, voditelj programa, ovim se Književnim susretom otvorilo i zavirilo u samo šest prozora od mogućih stotinu koje nudi kuća rada akademika Šimuna Muse.

Stotinu prozora

Akademik Šimun Musa je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Zadru. Radio je kao srednjoškolski profesor, bio je prosvjetni savjetnik te ravnatelj Zavoda za školstvo u Mostaru. Obnašao je dužnosti u tijelima vlasti iz područja prosvjete i kulture.

Bio je član Vlade i zastupnik u Parlamentu FBiH. Bio je dekan, prorektor i zamjenik rektora Sveučilišta u Mostaru. Ravnatelj je Instituta za hrvatski jezik, književnost i povijest mostarskoga Sveučilišta. Glavni je urednik časopisa “Hum”, Školske naklade Mostar, nakladničke kuće ZIRAL te urednik časopisa “Škola” u Mostaru. Član je uredništva više časopisa, kao i Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u Sarajevu te član DHK u Zagrebu i Mostaru.

Bogata biografija

Uz prosvjetne, nakladničke, kulturne i uopće društvene prinose, u mnogome je pridonio znanstveno-istraživačkim radom na području povijesti hrvatske književnosti, posebno hrvatske književnosti u BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?