‘Lipanjske zore’ u Čapljini

Jakov Pehar - jedan od rijetkih živih svjedoka Bleiburga

04.06.2016.
u 09:00

Predstavljanjem knjige “Svjedok vremena (1935. - 2015.)” akademika Jakova Pehara u Čapljini započela je ovogodišnja manifestacija “Lipanjske zore” koja će kroz različite sadržaje trajati sve do 25. lipnja.

O knjizi i autoru na predstavljanju u Čapljini govorili su prof. dr. sc. Nevenko Herceg, premijer HNŽ, akademik Josip Muselimović, prof. dr. Milan Vego i prof. dr. Marko Ivanković. Na početku programa prisutne je pozdravio Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, dok se u svojevrsnoj završnoj riječi sudionicima ove kulturne večeri obratio i sam autor Jakov Pehar. Zanimljivo, prof. dr. sc. Nevenko Herceg, nakon biranih riječi o profesoru Peharu i njegovu djelu te neumornom radu, pozvao ga je da “nastavi s radom”. Naravno, imajući u vidu predanost radu i vitalnost ovoga rođenog Stružanina, to neće biti nikakvo iznenađenje. Valja reći kako su predstavljači imali i zanimljivih opservacija. Tako je akademik Josip Muselimović, uz ostalo, primijetio: “Profesor Pehar ne prepušta se samoći. On ne želi ostati sam i svoj život, kako se u Bosni kaže, svesti na dva dima i četiri srka kave”.

Treba reći da je akademik Muselimović predložio da u budućnosti jedan park u Čapljini ponese ime Jakova Pehara, “zaslužnog za lijep izgled grada”. Prof. dr. Marko Ivanković je, uz ostalo, primijetio: “Osobno mogu kazati kako je akademik Jakov Pehar u svom polustoljetnom radnom vijeku stekao puno pravo da ga nazovem čovjek - institucija, zato što je jedan od rijetkih živih svjedoka događaja na Bleiburgu 1945. godine. Također, živući je svjedok osnivanja Duhanskog instituta Mostar 1953./54. godine, čiji je pravni sljednik Istraživačko-razvojni institut i APRO IRI, odnosno Agronomski institut na čijem je čelu bio dulje od 20 godina”. Biranim riječima o profesoru Peharu govorio je i Čapljinac prof. dr. Milan Vego.

“Da se marljiv rad isplati, potvrđuje i moj životni put”, rezimirao je akademik Pehar. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?