Mediteran Film Festival 2021.

Diskretni šarm Mediterana ispričan filmskim jezikom

23.08.2021.
u 14:15

Sve je spremno za Mediteran Film Festival 2021., što će su u Širokom Brijegu održati od srijede, 25. kolovoza,  do subote, 28. ovoga mjeseca. Projekcijom dokumentarnog filma "Lovci na tartufe" Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa bit će otvoreno 22. izdanje širokobriješke smotre mediteranskog dokumentarnog filma. Jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u programu u konkurenciji prikazat će 20 dokumentarnih filmova. Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog –  dužeg od 30 minuta.   

Prvog dana festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bh. kinematografije, bit će prikazano sedam  remek djela kinematografije u BiH, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.    

Uz snažan program u konkurenciji, program “U fokusu”, donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru festivalskog selektora bit će prikazano jedanaest dokumentaraca koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi. Na otvorenom kinu, u četvrtak 26. kolovoza, posjetitelji 22. MFF-a imat će prigodu vidjeti igrani film “A bili smo vam dobri” Branka Schmidta, koji filmskim jezikom govori o pobunjenim hrvatskim braniteljima. Schmidtova drama nastala je po priči Josipa Mlakića, inspirirana događajima pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu. Iste večeri na programu je i prvi dokumentarni film o legendarnim ''Indexima'', redatelja Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića. Nagrađivani dokumentarac donosi priču o rokerima u odijelu koji su, u svoja četiri desetljeća postojanja, lutali od avangarde do festivalskih šlagera i natrag, ostajući jedan od najautentičnijih fenomena  glazbene scene u  bivšoj državi.

Treći festivalski dan u program “Domaći autori” obilježit će projekcija kratkog dokumentarca ''Zatvoreno'', redatelja Tomislava Bubala i Zdenka Jurilja. Ovaj film donosi zanimljive slike iz vremena lockdowna u Hercegovini.  Pored šesteročlanog žirija koji će izabrati pobjednike 22. Mediteran Film Festivala i dodijeliti MFF Grand prix i MFF Best Short, tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika. Na ceremoniji zatvaranja, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili mladi polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, filmašima iz Amerike. 
Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će ne jedna nego 33 priče o ljubavi. Naime, dokumentarni kolaž “Ljubav oko svijeta” autorskog para Anđele i Davora Rostuhara. Publika je imati prigodu vidjeti diskretni šaram Mediterana okom filmske kamere. Ono što ovaj festival izdvaja i čini drugačijim je jedinstveno ozračje i “šušur”  na Filmskom trgu. Bit će upriličeni filmski kvizovi te glazbena i druga iznenađenja. 
Novinari će podrobnije saznati pojedinosti o 22. izdanju mediteranskog dokumentarnog filma na tiskovnoj konferenciji, što će se održati u utorak, 24. kolovoza, s početkom u 12 sati, u prostoru širokobriješke Narodne knjižnice.   

Ključne riječi
MFF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?