33. susreti kazališta Brčko

Devet predstava u konkurenciji za nagrade

22.11.2016.
u 09:00

Predstavom “Sinovi umiru prvi” Narodnog pozorišta Republike Srpske otvoreni su 33. susreti kazališta Distrikta Brčko koji zauzimaju važno mjesto u teatarskim krugovima.

Kako je festival natjecateljskog karaktera, svaka kazališna skupina želi s festivala ponijeti neku od festivalskih nagrada.

Teška zadaća

Žiri u sastavu Dejan Mijač, Zlatko Sviben i Selma Alispahić imat će tešku zadaću odabrati najbolje.

Na ovogodišnjim Susretima u sklopu natjecateljskog dijela bit će izvedeno devet predstava kazalištaraca iz Osijeka, Mostara, Sarajeva, Beograda i Zenice. Bogat natjecateljski i prateći program 33. susreta kazališta BiH u Distriktu Brčko započeo je 17., a potrajat će do 25. studenoga. Na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici medijima su predstavili Susrete ovogodišnji selektor Vlado Kerošević i ravnatelj festivala Jakov Amidžić.

- Susreti u Brčkom utemeljeni su prije 43 godine kao susreti koji promoviraju bosanskohercegovačkog dramskog pisca. Njihova misija je obogaćivanje dramske literarne baštine, poticanje dramskih pisaca na stvaranje novih kvalitetnih dramskih djela, ali i obveza i odgovornost javnih ustanova u oblasti teatarske umjetnosti, profesionalnih organizacija i udruga za izvođenje i vrednovanje novih dramskih djela”, naglasio je selektor Susreta Kerošević.

Smatra da je repertoar ovogodišnjih susreta kvalitetan i raznovrstan.

Razgovori s glumcima

- Zeničko će kazalište odigrati dvije predstave jer su u protekloj sezoni u realizaciji imali deset projekata po tekstovima domaćih dramskih autora. Pet je domaćih kazališta koja nisu stavila nijedan tekst domaćih dramskih autora, objasnio je Kerošević te potvrdio na kraju da ipak teatarska klima u BiH još nije dovoljno motivirana, bez obzira na to što su Susreti kazališta u Brčkom regionalizirani kako bi se taj standard podigao.

Ravnatelj 33. susreta kazališta u Brčkom Jakov Amidžić ističe najveći ovogodišnji pomak festivala u bogatim pratećim sadržajima Susreta.

- Uz ostalo, publika će imati priliku razgovarati s brojnim glumcima (Josipom Pejakovićem, Mikijem Manojlovićem i drugima), dok će najmlađi također moći uživati u predstavama koje će biti organizirane u svim školama. Organiziranje kazališnih predstava za djecu jako je važno u njihovom odgajanju kao buduće ozbiljne kazališne publike, ističe Amidžić. Istaknimo kako će HNK Mostar, BNP Zenica i NP Mostar na festivalu izvesti predstavu “Mrtve ribe plivaju na leđima” Josipa Mlakića. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?