ivAN ćurković

Karlo Afan de Rivera naslikao je portret moga djeda rudara

kk
29.04.2015.
u 09:16

Izložba Franjevačke galerije Široki Brijeg u Galeriji Aluminij privlači veliki broj posjetitelja, ljubitelja umjetnosti, kolekcionara i istaknutih osoba.

Pod dojmom

Jedan od njih je i Ivan Ćurković, slavni vratar Veleža, Partizana i francuskog Saint-Étiennea, koji je ovu impozantnu izložbu razgledao u društvu svoga prijatelja odvjetnika Josipa Muselimovića. Ćurković je nositelj čak tri odličja predsjednika Republike Francuske, vrstan poznavatelj kulture i umjetnosti i veliki kolekcionar umjetnina. Kazao nam je da ga se izložba uistinu dojmila, a kad je zastao ispred jednog od portreta Karla Afana de Rivere ispričao nam je zanimljivu priču. “Moj djed je bio rudar, onaj pravi s lampom na glavi i De Riveri se učinio jako zanimljivim pa ga je čekao da iziđe iz jame kako bi ga portretirao. Bila je u to vrijeme neka strka u gradu, bombardiranje te ratne 1943. godine. Ja sam se bio taman rodio. Pričali su mi da je Karleto od svih rudara želio baš njega portretirati ispred rudarske jame gdje je portret i nastao, priča nam Ćurković. Ta je slika godinama visila u rudarskom muzeju u Mostaru. Ipak, jednog dana unuk koji je već polako postajao kolekcionar krene u potragu za tim portretom svoga djeda. - I, dođem do nekog čovjeka iz Stoca, koji se nekako domogao te slike. Vidio je na meni da sam živo zainteresiran za nju i ‘izvali’ jako veliku cijenu. Zahvalim mu se jer sam vidio da me ucjenjuje. Jer, portreti su jako bitni onima koji s naslikanim imaju neku obiteljsku vezu. I prođoše godine, dođe novi rat i taj čovjek mene nađe u Beogradu i kaže mi kako ima još uvijek taj portret, ali sad mi ga nudi po znatno povoljnijoj cijeni. Ja mu platim dvostruko više nego što je tražio i uzmem djedovu sliku koja se i danas nalazi u mome domu u Beogradu, ispričao nam je Ćurković koji je i ranije sam u nekoliko navrata posjećivao Franjevačku galeriju u Širokom Brijegu i dobar je bio prijatelj s fra Vendelinom Karačićem i pokojnim fra Jozom Pejićem. - Dobro poznajem tu galeriju, upoznat sam s njihovim radom, franjevci su mi davali svoje knjige i časopise koje su izdavali, ali ovo ovdje vidim prvi put i pozitivno sam iznenađen. Ovo se rijetko viđa, dodaje Ćurković. Kolekcionarstvom se počeo baviti prije više od pedeset godina.

Sklonost umjetnosti

- Oduvijek sam imao sklonost prema likovnoj umjetnosti. I kad nisam imao mnogo sredstava, nekako sam tražio put do umjetnine. Kad sam odigrao 200 ili 300 utakmicu za Partizan oni su imali običaj za jubilarnu utakmicu dati novčanu nagradu u visini odigranih utakmica. Rekao sam im da ne bih novac već da mi daruju sliku Peđe Milosavljevića “Stari most”. To je bilo 1968. Taj mi je slikar i danas jako drag, a od bh. slikara cijenim i Safeta Zeca, otkrio nam je Ćurković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?