Nova izdanja

Izašla Sabrana djela Veselka Koromana

18.03.2017.
u 08:15

Sabrana djela Veselka Koromana u četiri knjige nedavno su objavile izdavačke kuće Art Rabic Sarajevo i Synospis (Sarajevo/Zagreb).

Riječ je o četiri opsežne knjige ovog hrvatskog i bosanskohercegovačkog pisca koje objedinjuju njegovo cjelokupno djelo i kompletnu bio-bibliografiju, kao i popis sve literature o djelu uglednog književnika. Prva knjiga sadrži svu njegovu poeziju iz dvanaest pjesničkih knjiga, a druge tri knjige čine njegove proze: roman, igrokaz, novelete, prozni mikroeseji filozofske provenijencije, kritike i eseji, putopisi, članci, intervjui, pisma suvremenicima…

Ukratko, sve što je ovaj autor napisao i objavio u šezdesetak godina svojeg književnog rada i ukupnog kulturno-književnog angažmana.

Urednik Sabranih djela je Željko Ivanković koji je u izjavi za Fenu kazao kako je Veselko Koroman (1934.) jedan od najznačajnijih hrvatskih i bh. književnika.

- I svakako je zaslužio da se njegovo književno djelo uobliči u sabrana djela. Te četiri knjige, dakako, objedinjuju sve što je ovaj autor napisao. I tako se u ovim djelima na jednom mjestu može sagledati ne samo sveukupno djelo nego i iscrpna biografija, bibliografija i literatura vezana uz ovoga autora i njegovo djelo. Koroman jednostavno ništa nije prepustio slučaju. Sad je na redu književna, književno-povijesna i književno-teorijska recepcija ovoga djela u novom vremenu, novom čitanju i cjeline i pojedinih segmenata njegova djela u kontekstu i te njegove cjeline, ali i cjeline bh. i hrvatske književnosti. Promoviranjem ovih djela, koje počinje u Sarajevu, a nastavlja se u Mostaru i Zagrebu, nadam se da počinje i novo čitanje Koromana, kazao je Ivanković. Promocija Sabranih djela Veselka Koromana najavljena je za 21. ožujka u Akademiji nauka i umjetnosti BiH. O knjigama će govoriti Hanifa Kapidžić-Osmanagić, Slobodan Blagojević, Mile Stojić, Željko Ivanković i autor. Nakon Sarajeva, Koromanova sabrana djela bit će predstavljena i u Mostaru u okviru Međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko proljeće”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?