‘Nekoliko ptica i jedno nebo’

Hercegovina - najjasniji duhovni svjetionik u Europi

03.12.2016.
u 09:00

Nakon Mostara i Međugorja roman “Nekoliko ptica i jedno nebo” Mire Gavrana predstavljen je i u kinodvorani Borak u Širokom Brijegu. Na početku samog predstavljanja ovog romana, koji na osebujan način govori o humanistu i prosvjetitelju fra Didaku Buntiću u hercegovačkim godinama gladi, fra Marinko Šakota darovao je paket Gavranovih romana knjižnici širokobriješke gimnazije u kojoj je fra Didak od 1910. do 1919. bio ravnatelj. Fra Ante Marić govorio je velikom fra Didakovom djelu, posebno o tužnim zbivanjima gladne 1917. godine, kada od 9. travnja do 7. listopada nije bilo “ni kiše ni rose”.

Dragan Komadina je istaknuo kako je Gavranov roman fra Didakov povratak na njegov Brijeg te da je ovaj roman sazdan od sedam zagrljaja: zagrljaj Mire Gavrana sa svojim precima (majka mu je iz Ljubuškog, a otac iz Rastovače kod Posušja), zagrljaj povijesti i književnosti, Hercegovine i Slavonije, ptica i neba, zagrljaj fra Didaka i njegova humanističkog poslanja, zagrljaj Didaka i Hercegovine te stvarni zagrljaj Jelene i Jure (po Gavranovoj baki i djedu), junaka ovog romana.

Gavran je naglasio da fra Didak i danas može biti uzor i nadahnuće, dodavši da mu je bilo važno povezati Hercegovinu i njegovu rodnu Slavoniju. Kazao je da je Europa u duhovnoj krizi, a da je Hercegovina najjasniji europski duhovni svjetionik. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?