150 godina ‘Zločina i kazne’

Dostojevski je reklama i ruski ‘brend’, u Rusiji se slave i rođendani njegovih romana

11.02.2016.
u 07:00

Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (1821. - 1881.) njegovi sunarodnjaci Rusi smatraju ocem ruskog psihološkog romana. Koliko ga cijene, dokaz je i to što obilježavaju i godišnjice izlaska njegovih velikih romana. U Sankt-Peterburgu je tom prigodom priređena izložba posvećena obilježavanju 150 godina od objavljivanja romana “Zločin i kazna”, a trajat će do 20. ožujka, prenose beogradske “Novosti”.

Predmeti iz 19. stoljeća

Lajtmotiv izložbe je Petersburg Dostojevskog s njegovim kućama i dvorištima, kanalima i mostovima. Na izložbi se mogu vidjeti i crteži B. G. Kostigova koji je mnogo godina izučavao Petersburg u kojem je živio Dostojevski. Na izložbi su prikazani predmeti iz 19. stoljeća povezani s radnjom romana, a posjetitelji mogu vidjeti i manuskripte te skice koje je napravio autor.

Nije slučajno što “Zločin i kaznu” zovu najvećim petersburškim romanom. Radnja se događa 1860., a heroji Dostojevskog žive u siromašnim dijelovima grada. Pisac svoje likove u romanu vodi od svakodnevnih problema do vječnih pitanja grijeha i iskupljivanja, vjere i nevjere, smisla stradanja i besmrtnosti.

Dani Dostojevskog

Fjodor Dostojevski počeo je pisati “Zločin i kaznu” 1865. godine. Njegovo ogromno životno iskustvo omogućilo mu je odgovoriti na velika pitanja. Na osnovi jednog zločina koji je počinio siromašni student prava Rodion Raskoljnikov, koji je ubio staricu lihvarku Aljonu Ivanovnu, Dostojevski se bavi najvažnijim pitanjima čovječanstva: granicama slobode, pravom na nasilje uime dobrih ciljeva, cijeni života jednog čovjeka, u međuljudskim odnosima, ali i u povijesti.

Poslovno poduzetni kulturni djelatnici u Sankt-Peterburgu su prije nekoliko godina shvatili kako je i pisac Dostojevski jedan od glavnih “brendova” sjeverne ruske prijestolnice i zato odlučili da se svake godine održava Dan Dostojevskog s desetak manifestacija koje privlače turiste iz cijelog svijeta. •

Godišnja nagrada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne dodjeljuje se za književno djelo bilo koje vrste ili za književno-znanstveno djelo objavljeno od 1. travnja 2015. do 1. travnja 2016. godine.

Književno djelo mora biti objavljeno na hrvatskom jeziku, izuzetne umjetničke vrijednosti. Sudjelovati mogu svi članovi DHK HB, kao i članovi DHK, koji objave djelo u skladu s uvjetima navedenim u natječaju.

Natječaj je otvoren do 1. travnja 2016. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?