ANALIZA

Tko je zakazao u slučaju Niče?

dghdfh
05.11.2015.
u 06:15

I nakon što su žrtve pomahnitalog ubojice Ante Ničea, majka, brat i snaha, pokopani na mjesnom groblju Suhača kod Livna u nazočnosti velikog broja Livnjaka, ali i rodbine ubijene Sandre iz Šibenika, većeg broja gluhonijemih osoba iz Hrvatske koji su došli na pokop jer je Josip Niče, brat ubijenog Matka, koji živi u Zagrebu, također gluhonijem, postavlja se ponovno pitanje tko je zakazao u slučaju Niče?! Husein Bukvić, načelnik Krim-policije MUP-a u Livnu, na to pitanje je kazao kako je zakazao cijeli sustav, te da nedostatak ustanova za resocijalizaciju otvara vrata “novim Ničeima” i da će toga vjerojatno biti još.

Obitelj prepreka!?

Dan poslije, s voditeljicom Centra za mentalno zdravlje DZ Livno, psihologinjom Ankicom Baković, razgovarali smo o ubojstvu u Suhači iz drugoga kuta. Konstatirali smo kako nam je cijeli slučaj ostao nedorečen te ustvrdili kako nam se čini da je, ipak, glavni okidač bila ovisnost, a učestalo nasilje nad obitelji, popratna manifestacija.“U pravu ste. Nažalost, dogodilo se zlo i postavlja se pitanje koliko je, u biti, u korijenu svega toga ovisnost. Ovisnost znači da čovjek sam sa sobom zadovoljava svoje potrebe, tu nema relacije drugih. Tu nema obitelji. Obitelj je tu bila više, možemo reći nekakva prepreka zadovoljavanju svojih potreba.

‘Sklonio ih s puta’

Pojedinac ovisnik doživljava druge na način - ili ćeš mi koristiti ili te sklanjam s puta -. A kako obitelji uglavnom ne podržavaju ovisništvo, što bi bilo nekako, laički rečeno i normalno, često se dogodi da ih ovisnici doživljavaju kao prepreke, što, nažalost, zna završiti i kobno. Međuljudski odnosi su očito bili potpuno uništeni, osobno nisam imala ovaj slučaj u svom tretmanu. Imam drugih slučajeva obiteljskih nasilnika s kojima radimo po izricanju presude Suda, psihosocijalne tretmane”, kazala nam je Baković te dodala da ti tretmani nemaju jednak učinak kod svih. Gdje postoji volja za poboljšanje, za napredak, i uspjeh je tu. Ali ako osoba koja je podvrgnuta tom tretmanu ne želi izaći iz svog zatvorenog kruga nesretnosti, onda taj napredak izostaje, ali uvijek postoji nada i u svakoj osobi postoji tračak dobrote. Sudsko vještačenje će pokazati je li i koliko je osumnjičeni za trostruko ubojstvo bio pod opijatima, no, evidentno je da oni mogu prouzročiti pomračenje uma. Glasnogovornica Općinskog suda Livno Marija Vila Robović kazala nam je kako se Anto Niče konstantno provlači kroz njihovu praksu, te da je u posljednje dvije godine čak 21 mjesec proveo u zatvoru na odsluženju različitih kazni, ili za nasilje u obitelji, ili za tešku krađu, ili za droge, ili za nanošenje tjelesnih ozljeda, odnosno ometanje službene osobe u radu. Posljednja zatvorska kazna koju je odslužio prije ubojstva bila je za nanošenje ozljeda, a prije nje bio je nekoliko dana na slobodi kojima je prethodilo 20 zatvorskih dana zbog nasilja u obitelji. Zbog tog kaznenog djela, izrečene su mu bile dvije pravomoćne presude, a jedna je u tijeku. Nažalost, prije okončanja sudskog postupka Niče je presudio svojoj obitelji. Očigledno da se u funkcioniranju društveno-obiteljsko-policijsko-pravosudnog sustava nešto mora mijenjati kako nam se ne bi događali drugi, isti, ili slični slučajevi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije