Nova izdanja

‘Autopsija teksta’ Nebojše Lujanovića

24.01.2017.
u 10:00

U nakladi Centra za kreativno pisanje iz Zagreba objavljen je priručnik za kreativno pisanje “Autopsija teksta” autora Nebojše Lujanovića. Priručnik je namijenjen kreativcima - onima koji pišu, žele pisati ili su tek zaljubljenici u književnost i pisanje.

“Katkad sam bila sklonija vjerovati kako se u radionicama ne može naučiti ono nešto. Nakon čitanja rukopisa ‘Autopsija teksta’ stvari su mi postale posve jasne. Radionice kreativnog pisanja itekako su korisne, ali samo pod uvjetom da se one realiziraju onako kako to predlaže Nebojša Lujanović. Ukratko, knjiga ‘Autopsija teksta’ sadrži sve, baš sve, što bi trebao sadržavati priručnik za polaznike radionica kreativnog pisanja. Konačno, na jednom mjestu imamo naputke i o onome što bi trebalo prethoditi odluci o pisanju, a to je svladavanje zanata, usvajanje temeljnih gradbenih elemenata književnog teksta, i čitanje velikih, i vježbanje, i ocjenjivanje i slušanje drugih”, smatra sveučilišna profesorica književnosti i spisateljica Julijana Matanović.

Knjiga obuhvaća trinaest poglavlja.

Autor u svakom poglavlju u prvom dijelu iznosi teorijski problem vezan uz naslov poglavlja. Nakon uvodnoga teorijskog dijela, prelazi na tumačenje odabranog književnog teksta. U odabranim naslovima (G.G. Marquez, “O ljubavi i drugim nečistim silama”; A. Christie, “Deset malih crnaca”; H. Ibsen, I. Andrić, “Na Drini ćuprija”, samo su neki od naslova) autor izdvaja temeljna mjesta kroz koja pokazuje kako je riješen problem strukture, dijaloga, teme, stila, onog čime se bavi u naslovnom poglavlju.

Tu se, prema riječima recenzentice Julijane Matanović: “Isprepleću dva Lujanovićeva gledišta; on je neprestano i znanstvenik i čitatelj koji iz dokazanoga književnog štiva mora nešto naučiti i to poslije iskoristiti u svojoj praksi.”

Ono što ovu jedinstvenu knjigu čini iznimno korisnom piscima, sadašnjim i budućim, cjelina je naslovljena “Olovku u ruke” koju čine ponuđene pismene vježbe. Riječ je o kratkim nacrtima koji su dani na dovršavanje, vježbama kroz koje svatko može, u tišini svoje sobe, usavršiti svoje pisanje ili tek početi.

Nebojša Lujanović, pisac, esejist, znanstvenik i predavač (1981., Travnik, BiH), diplomirao je komparativnu književnost i sociologiju na Filozofskom fakultetu te politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon toga doktorirao je iz područja teorije književnosti na doktorskom studiju književnosti, izvedbene umjetnosti, filma i kulture 2012. Slovi kao jedan od najboljih suvremenih hrvatskih prozaika mlađe generacije.

Autor je brojnih pripovjedaka, eseja, putopisa, književnih recenzija i znanstvenih radova.

Radovi su mu objavljivani u domaćim i inozemnim književnim i stručnim časopisima.

Njegov roman “Oblak boje kože” bio je u finalu književne nagrade roman@tportal.hr. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?