Obljetnica

10. obljetnica Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

kultura
Foto: VL FOTO
1/3
27.11.2015.
u 12:59

Svečano obilježena 10. godišnjica Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

U četvrtak je u velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović obilježena 10. godišnjica Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Centar je utemeljen 2005. godine kao javna znanstvena ustanova – specijalizirani arhiv, sa zadaćom prikupljanja, sređivanja, čuvanja te stručnoga i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata.

Na svečanosti obilježavanja 10. godišnjice Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je HMDCDR  jedna je od najvažnijih znanstveno­ istraživačkih ustanova koja svojim radom na temelju činjenica čuva uspomenu na opravdan, obrambeni i visoko etičan Domovinski rat. „Na žalost, javnost je nakon rata bila zasuta tezama o dogovorenom, pa i o građanskom ratu. Pokušali su nam nametnuti ravnotežu krivnje, pa i tezu o zajedničkom zločinačkom pothvatu, a bilo je i članova akademske zajednice koji su prihvatili takve teze. Upravo stoga, rad Centra pokazao je svu važnost prikupljanja, analize i predstavljanja povijesnih činjenica, kako bi se njima suprotstavili različitim manipulacijama – kazala je predsjednica, čestitajući na deset godina uspješnog rada“.

Ravnatelj HMDCDR­ -a  dr. Ante Nazor  istaknuo je kako su znanstvenici iz Centra povijest Domovinskog rata uvijek nastojali prezentirati na temelju dokumenta i činjenica. Naveo je primjer objavljenih knjiga generala HVO-a Slobodana Praljka u kojima je objavljen niz dokumenta koji svjedoče da Republika Hrvatska nije izvršila agresiju na BiH, te da nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata. Zahvaljujući tim dokumentima vidljivo je kako bi BiH teško opstala kao suverena država bez pomoći Republike Hrvatske, istaknuo je ravnatelj HMDCDR dr. Ante Nazor, dodajući da povijest treba poznavati da se ne zaboravi, da se zna i da se ne ponovi.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, istaknuo je kako je isti u BiH utemeljen 2013. godine uz pomoć Ministarstva branitelja RH, kolega HMDCDR na čelu sa ravnateljem dr. sc. Antom Nazorom i na inicijativu središnjih udruga iz Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne, te organizaciji udruge Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. „Činjenica da smo utemeljeni 2013. godine govori o našem zakašnjenju u odnosu na druge narode u BiH koji su utemeljili slične institucije, u Sarajevu, Banja Luci i Beogradu također 1992. godine“ istaknuo je ravnatelj Željko Raguž. Činjenica je kako u Republici Hrvatskoj kasnite 13 godina za ovakvom institucijom, a Hrvati u Bosni i Hercegovini 21 godinu, a te su činjenice utjecale na negativnu prezentaciju uloge Hrvata u BiH u Domovinskom ratu, u haškim procesima, a to danas ima posljedice u sudskim procesima na sudu BiH – istaknuo je Željko Raguž. U svom obraćanju ravnatelj Željko Raguž je istaknuo kako Centar u svom radu, kao i uz pomoć HMDCDR nastoji otkloniti ove negativne posljedice. „Ono što je važno i u ovoj prigodi, istaknuti, kako je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) svojim uporišnim točkama u BiH omogućilo, zajedno sa hrvatskom vojskom (HV), oslobađanje RH i opstanak hrvatskog naroda u BiH. Mi moramo biti svjesni činjenica da je hrvatsko zajedništvo, koje je omogućilo naš opstanak u BiH, potisnuto iz političkog života u RH“. Na kraju svoga obraćanja ravnatelj Raguž se zahvalio predsjednici Kolindi Grabar Kitarović što pokušava vratiti to zajedništvo u politički život RH i odnosima našeg naroda s obje strane granice. Shodno tome zaključio je kako je danas potrebno zajedništvo Hrvata sa obje strane granice, jer to je uvjet za bolju nacionalnu sigurnost, ujedno i ukupnoj sigurnosti Europske zajednice – kazao je ravnatelj Raguž čestitajući na deset godina uspješnog rada“.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonimir Kusić istaknuo je kako je rad znanstvenoistraživačke ustanove Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku i ujedno čestitao desetu godišnjicu rada Centra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?