Otvoren Energetski samit 2024 u BiH (24. – 26. travnja u Neumu)

Lovrić: BiH ima potencijal postati vodeći regionalni centar za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu

24.04.2024.
u 14:34

Sada već tradicionalno, Energetski samit u Bosni i Hercegovini održava se i ove godine u Neumu, od 24. do 26. travnja,  pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i regulatornih povjerenstava u sektoru energije u Bosni i Hercegovini. Potporu samitu pruža i Vlada Sjedinjenih Američkih Država, Britansko veleposlanstvo, Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.

Kao i prethodnih godina Energetski samit mjesto je okupljanja svih relevantnih dionika energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, predstavnika institucija ključnih za sektor energije i stručnjaka iz ove oblasti. 

Otvorivši samit zajedno sa ostalim govornicima, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gđa Ljiljana Lovrić, naglasila je važnost ispunjavanja obveza Bosne i Hercegovine prema EU i ostalim međunarodnim partnerima u energetskom sektoru.

Među temama ovogodišnjeg samita su: Mehanizam za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM), financiranje energetske tranzicije, sigurnost opskrbe prirodnim plinom kroz razvoj nove infrastrukture, sustav trgovanja emisijama (ETS), razvoj tržišta električne energije u regiji i brojne druge teme.

U svom uvodnom obraćanju naglasila je da je proces energetske tranzicije ključan za Bosnu i Hercegovinu kako bi se modernizirao i održivo transformirao njen energetski sektor te dodala da Bosna i Hercegovina jeste članica Energetske zajednice, zemlja kandidat za EU, potpisnica Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije, ali joj je neophodna pomoć međunarodnih institucija na provođenju aktivnosti i postizanju zajedničkih ciljeva do 2030. godine, odnosno do 2050. godine.

Unaprjeđenje energetske učinkovitosti, povećanje investicija u obnovljive izvore energije, ali i jačanje regulatornog okvira Bosne i Hercegovine samo su neki od nužnih preduvjeta za ostvarenje održive energetske budućnosti Bosne i Hercegovine.

Lovrić je podsjetila nazočne i na  prepoznatljivost kakvu Bosni i Hercegovini u svojim izjavama dodjeluju ugledni stručnjaci iz područja energije i predstavnici Europske komisije, a to je da Bosna i Hercegovina, zahvaljujući bogatstvu prirodnih resursa, ima potencijal postati vodeći regionalni centar za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije