Ključne odredbe izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom

FBiH usvaja EU zakon, omogućene sankcije za nepropisno odlaganje otpada

storyeditor/2024-05-02/ministrica-pozder-nasiha_1714484665.jpg
03.05.2024.
u 19:05

Ovim izmjenama i dopunama omogućavamo sankcioniranje takvih slučajeva i vjerujem da ćemo s novim zakonskim rješenjima učinkovitije upravljati otpadom i bolje štititi naš okoliš - istaknula je ministrica Pozder.

Provođenje smjernice Europske unije, kao i omogućavanje učinkovitog upravljanja otpadom i zaštitom okoliša, uz utvrđivanje propisanih sankcija i kazni za nekontrolirano odlaganje, ključne su odredbe izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, materije koja je osobito važna u vrijeme kada je nužno podizati svijest o zaštiti okoliša kao jednoj od temeljnih odrednica na kojima treba graditi društvo, piše Večernji list BiH.

U tom kontekstu treba navesti kako je nedavno Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, utvrdila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, a čime se ovo područje značajno usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije. Također, iz Ministarstva ističu da su posljednje izmjene ovog zakona donesene prije sedam godina, kao i da su dva ključna razloga zašto je pokrenuta procedura donošenja novih izmjena i dopuna.

Nove odredbe

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder objasnila je bit novih promjena Zakona, naglasivši kako su tijela nadležna za provođenje Zakona i nevladin sektor tijekom provedbe ustanovili da nedostaje provedbeni propis kojim se konkretnije uređuje problematika odlagališta otpada, a čime bi se promijenila EU smjernica o odlagalištima otpada.

- Dodavanjem novog članka ovog zakona uredit će se oblast koja se odnosi na odlagališta otpada, a koja će biti detaljno definirana u provedbenom aktu, čija će izrada uslijediti nakon stupanja na snagu izmjena postojećeg zakona - kazala je Pozder.

Jedna od važnih stvari koje donosi novo zakonsko rješenje odnosi se i na sustav kazni kojima se nastoji spriječiti nekontrolirano odlaganje otpada te podignuti ekološke standarde u ovom području. Podsjeća se kako su u prethodnim izmjenama i dopunama ovog zakona bile inkorporirane posebne kategorije otpada (otpadna vozila, otpadne gume, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatori), čije nekontrolirano i nepropisno odlaganje nije bilo u potpunosti podržano kaznenim odredbama. Sada je, a u skladu s prijedlozima federalnih inspektora za zaštitu okoliša, utvrđen i definiran iznos novčanih kazni prema težini učinjenog prekršaja.

Kao primjer koji je ministrica izdvojila, a koji bi se mogao riješiti u skladu s novim zakonskim propisima, odnosi se na odlaganje guma, a ukazala je na slučaj planine Cincar, na čijim se padinama, kako je navela, nekontrolirano u prirodu odlažu gume, što je, prema postojećim propisima zabranjeno, ali nema propisane sankcije.

- To je katastrofa za okoliš i takvi primjeri su, nažalost, brojni. Ovim izmjenama i dopunama omogućavamo sankcioniranje takvih slučajeva i vjerujem da ćemo s novim zakonskim rješenjima učinkovitije upravljati otpadom i bolje štititi naš okoliš - istaknula je ministrica Pozder.

Ministrica se ovom prilikom također osvrnula na razdoblje koje je pred nama, a osobito kada govorimo o donošenju novog zakonskog rješenja. Kazavši kako problematika upravljanja otpadom u Federaciji BiH nije na zadovoljavajućoj razini, ona je potvrdila kako je u konzultacijama s nevladinim sektorom, strukom i županijskim ministarstvima već pokrenuta i izrada novog, sveobuhvatnog Zakona o otpadu.

Plan upravljanja

- S obzirom na to da je politika zaštite okoliša, prema Ustavu Federacije BiH, u zajedničkoj nadležnosti Federacije i županija, oformili smo konzultativno radno tijelo koje čine predstavnici svih županijskih ministarstava - objasnila je, dodavši kako će radno tijelo pratiti izradu ovog zakona, ali i novog federalnog plana upravljanja otpadom jer je posljednji plan usvojen 2012. godine za razdoblje 2012. - 2017., dodali su iz resornog ministarstva.

Aktivnosti na izradi plana upravljanja otpadom već su počele i provodit će se u suradnji s UNDP-jem, a uz to, kao i uz značajno veća financijska izdvajanja u ovogodišnjem federalnom proračunu za okoliš u odnosu na prethodne godine, gdje je samo za rješavanje problema odlaganja otpada izdvojeno gotovo tri milijuna KM, sigurni su da uskoro možemo ostvariti i vidljive rezultate.      

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije