WASHINGTON DC

Ruske snage ušle u vojnu bazu s američkim vojnicima u Nigeru

03.05.2024.
u 10:58

Rusko vojno osoblje ušlo je u zračnu bazu u Nigeru u kojoj se nalaze američki vojnici, saopćio je Reutersu visoki američki vojni zvaničnik, u potezu koji je uslijedio nakon odluke nigerske hunte da protjera američke snage iz zemlje.

Vojni časnici koji vladaju zapadnoafričkom državom poručili su Sjedinjenim Državama da povuku skoro 1.000 vojnika iz Nigera, koji je do prošlogodišnjeg puča bio ključni partner u borbi Washingtona protiv pobunjenika koji su ubili tisuće ljudi i raselili milijune.

Visoki američki vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da se ruske snage nisu miješale s američkim vojnicima, nego da koriste zasebnu prostoriju u zračnoj bazi 101. koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma Diori Hamani u Niameju, glavnom gradu Nigera.

Taj potez ruske vojske stavlja američke i ruske vojnike u blizinu, u trenutku kada je vojno i diplomatsko suparništvo dviju zemalja sve oštrije zbog sukoba u Ukrajini.

To također postavlja pitanja o sudbini američkih vojnih postrojenja u zemlji nakon povlačenja.

- Situacija nije sjajna, ali se kratkoročno može razriješiti - izjavio je zvaničnik.

SAD i njegovi saveznici primorani su pomjeriti vojnike iz brojnih afričkih zemalja nakon državnih udara koji su doveli na vlast grupe koje se nastoje distancirati od zapadnih vlada. Osim predstojećeg odlaska iz Nigera, američki vojnici posljednjih dana napustili su i Čad, dok su francuske snage izbačene iz Malija i Burkine Faso.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije