Dostojno i s pijetetom prema poginulima obilježene obljetnice iz Domovinskoga rata u Matićima i Vidovicama

"Da se ne zaboravi": Sjećanja na heroje Posavine ne smiju izblijedjeti

03.05.2024.
u 20:00

- Najveća žrtva koja se može dati za obranu je položiti svoj život, kako su to činili posavski branitelji pokazujući herojstva kakva i po analizama vojnih analitičara nisu zabilježena u analima ratovanja zbog takve srčanosti, nesebičnosti i praktički borbe za svaku kuću i metar ovoga prostora. Takvu žrtvu nikada nećemo zaboraviti, a u ovakvim prigodama obljetnica postrojbi HVO-a u Posavini iznova ćemo se prisjećati s dužnim pijetetom - izjavio je ministar branitelja u Posavskoj županiji Ilija Mišković u povodu sadržaja obljetnica Domovinskog rata upriličenih u Matićima i Vidovicama. Upravo je u Matićima i Vidovicama rat pokazao svoju najtamniju stranu i strahotu, a napad srpskog agresora svoju bešćutnost. Od samo jedne neprijateljske granate u Matićima nastradalo je deset mladića, od kojih osam smrtno, a dvojica su je preživjela kao 100-postotni invalidi. Među nastradalim mladićima čak su četvorica bila sjemeništarci. U Vidovicama se također dogodila tragedija nezapamćenih razmjera jer, nakon što je srpska armada probila liniju obrane branitelja Vidovica (koju su poslije branitelji vratili), to im je bilo dovoljno da počine strašan zločin nad civilima koji su im se našli na putu, nad nedužnim starcima toga posavskoga sela.

Stradanje nedužnih civila

Nakon 32 godine od tih stravičnih događaja u kojima su pripadnici postrojbi HVO-a uspjeli obraniti slobodni teritorij duž oraško-šamačke bojišnice neviđenom hrabrošću, upriličeni su sadržaji obilježavanja značajne 32. obljetnice pod sloganom "Da se ne zaboravi". Kako i dolikuje takvim povijesnim datumima, sadržaji su bili, prije svega, u znaku sjećanja na poginule heroje Posavine, branitelje koji su živote dali za današnju slobodu. U Matićima je otvorena i spomen-soba Matićke satnije s fotografijama svih poginulih. U spomen na sve poginule branitelje održana je i sveta misa koju je predvodio gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić. Položeni su i vijenci te zapaljene svijeće uz spomen-obilježje, a prethodno su obitelji poginulih, rodbina i prijatelji stradalih mladića posjetili i njihova posljednja počivališta na mjesnom groblju u Matićima. Uz predstavnike udruga iz Domovinskoga rata, bila su tu i županijska izaslanstva koja su predvodili predsjednik Skupštine i Vlade Posavske županije Blaž Župarić i Đuro Topić, kao i ministar branitelja Ilija Mišković. "Da se ne zaboravi" bio je slogan pod kojim je u Vidovicama obilježena tužna obljetnica masakra civila i branitelja stradalih od srpskih neprijateljskih snaga polaganjem vijenaca uz spomen-obilježje za sve civile i branitelje. Služena je i sveta misa koju je predvodio župnik fra Marijan Brkić. Mještani Vidovica koji se prisjećaju tog vremena ističu kako se 12 civila nije uspjelo izvući i masakrirani su na okrutan način. Uz masakr civila, neprijateljske snage opljačkale su Vidovice i porušile vjerske objekte, a nakon toga svoj krvavi pohod nastavile i prema Kopanicama, gdje su također ubile nedužne civile. U silovitom protuudaru 2. svibnja branitelji su oslobodili Vidovice i u selu zatekli slike strašnog zločina koji su počinili neprijatelji. Uz pomoć mještana branitelji su prikupili tijela nastradalih te ih položili u grobnicu na mjestu sadašnjeg spomen-obilježja u središtu sela Vidovice, podignutog po završetku Domovinskog rata. Na njemu su ispisana imena ubijenih 37 branitelja i 12 civila, od toga 35 osoba iz Vidovica, 9 iz Kopanica i 5 iz Jenjića.      

Ratnim stazama      

Mjesna zajednica Orašje i ove se godine prisjetila svojih poginulih branitelja, kao i svih poginulih na tome području, odajući im dužni pijetet kroz tradicionalni projekt "Ratnim stazama, na spomen, na čast, Marš Orašje - Vidovice". Ove je godine okupio 80-ak sudionika, među kojima je, uz bivše branitelje, bilo najviše djece i mladih. - Ovakva slika jamči da sjećanje na poginule branitelje neće i ne smije izblijedjeti i da će ovaj projekt živjeti i u budućnosti, poručuju iz MZ-a Orašje. Riječ je o ratnim stazama kojima su svakodnevno, pod kišom neprijateljskih granata, hrabro koračali naši branitelji i pod cijenu svojih života branili i obranili ovaj nikad pokoreni prostor te je njima u čast ovaj projekt - njihova je poruka. Položeni su vijenci uz spomen-obilježja te je na pojedinim lokacijama održan i povijesni sat na kojem su prezentirani ratni događaji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije