OESS osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

19.04.2024.
u 08:37

Predsjedavajući  OESS-a, ministar vanjskih i europskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i generalna tajnica  OESS-a Helga Maria Schmid osudili su odluke Narodne skupštine Republike Srpske na jednostranom prijenosu nadležnosti sa države na entitet nivou sa ciljem stvaranja paralelnog izbornog sustava unutar entiteta.

- Ove radnje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine uspostavljanjem paralelnih struktura koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje.  OESS ponovno potvrđuje svoju snažnu podršku Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine - navodi se u njihovu saopćenju.

Kako naglašavaju, takvi koraci potkopavaju dostignuća postignuta u smislu ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak u zemlji. Retorika i akcije koje izazivaju podjele ugrožavaju stabilnost i štete demokratskim pravima građana.

 OESS apelira na Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče Izborni zakon usvojen 18. travnja i poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da rade konstruktivno na nivou državnih institucija uz fokusiranje na unaprjeđenje neophodnih reformi u interesu svih građana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije