usvojena odluka

ZZO HNŽ-a: Omogućen pristup PET/CT pretragama u FBiH

PET/CT pretraga
01.05.2024.
u 19:30

Ostavljena je mogućnost da Povjerenstvo osiguranika može uputiti na obavljanje pretrage PET/CT izvan FBiH

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a održalo je 20. redovitu sjednicu i usvojilo izvatke iz zapisnika s prethodnih sjednica, pet izvješća, četiri odluke te jedan pravilnik, jednu informaciju i jedno rješenje. Među usvojenim odlukama je i ona o postupku odobravanja, upućivanja i visini sudjelovanja Zavoda za dijagnostičku pretragu PET/CT.

- Odlukom o postupku odobravanja, upućivanja i visini sudjelovanja Zavoda za dijagnostičku pretragu PET/CT definirano je kako se osigurane osobe Zavoda na obavljanje dijagnostičke pretrage PET/CT prioritetno upućuju u zdravstvene ustanove u FBiH. Ostavljena je i mogućnost da Liječničko povjerenstvo Zavoda osiguranu osobu može uputiti na obavljanje dijagnostičke pretrage PET/CT u zdravstvene ustanove izvan FBiH ako se ne može obaviti u FBiH u razumnom roku (najdulje 15 dana) i na vlastiti zahtjev osigurane osobe uz preporuku liječnika specijalista nadležne klinike/odjela. Troškovi obavljanja dijagnostičke pretrage PET/CT usuglašeni su s tarifom zdravstvenih usluga u FBiH donesenom 12. travnja 2024. godine. Također, za posebne PET/CT pretrage (F-fluorocholin, PSMA PET/CT) i ostale pozitronske emisijske tomografije s različitim izotopima koje tarifa zdravstvenih usluga ne prepoznaje Zavod će financirati u maksimalnom iznosu do 5000 KM, koliko iznosi cijena najskuplje prepoznate PET/CT dijagnostičke pretrage - kazao je ravnatelj Zavoda Andrej Čović. Kao preduvjet za donošenje ove odluke donesen je novi pravilnik Zavoda o načinu i uvjetima za upućivanje osiguranih osoba na liječenje izvan ugovornih ustanova u HNŽ-u, čime su uklonjene pravne prepreke i uređeni način i uvjeti pod kojima se osigurana osoba Zavoda može uputiti na liječenje i dijagnostičke pretrage izvan ugovornih zdravstvenih ustanova u HNŽ-u.

Upravno vijeće Zavoda usvojilo je i pravilnik o sufinanciranju/refundiranju troškova nabave lijekova, medicinskih sredstava, specifičnih ortopedskih pomagala, testova i liječenja u inozemstvu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?