OBVEZE PREMA EU

Županije osnivaju tijela za koordinaciju zbog EU

Europska Unija
PIXSELL
20.10.2012.
u 10:36

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o imenovanju Tima za izradu dokumenta koordinacijskog mehanizma u procesu europskih integracija

Na razini deset županija u Federaciji BiH morat će se uspostaviti posebno koordinacijsko tijelo koje će između federalne i županijske vlasti raditi na ispunjenju obveza u postupku priključenja Europskoj uniji. To je nedavno odlučeno na sastanku tajnika županijskih vlada, te županijski i koordinatori federalnih ministarstava za europske integracije. Direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić je naglasila, EU na svako pitanje koje se odnosi na postupak integracija, a takvih je nekoliko tisuća, od BiH traži samo jedan i jedinstven odgovor, bez obzira na to na koju se razinu vlasti pitanje odnosi. Usvajanje europskog zakonodavstva se mora, zaključno je, događati usklađeno i harmonizirano na razini cijele BiH i Federacije BiH.

To je moguće postići samo uz efikasnu koordinaciju unutar Federacije BiH. Usklađivanje županijskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a će predstavljati ozbiljan izazov u budućnosti. Radna skupina u roku od nekoliko dana mora, kako je odlučeno, napraviti i ponudi sporazum kojim će biti utvrđeni principi koordinacije između vlasti Federacije BiH i županija u ispunjavanju njihovih obveza na putu BiH prema europskim integracijama. Sporazum bi, nakon toga, bio upućen na prihvatanje i potpisivanje federalnoj i vladama županija.

Zbog nedovoljne koordinacije između federalne i županijske vlasti, zaostaje postupak ispunjavanja preuzetih obveza EU-a. I američka politička administracija u svojim izvješćima naglasila je kako dvije razine vlasti u FBiH loše koordiniraju. U svom dokumentu američka administracija potaknula je proces preustroja FBiH čiji je cilj da se tijekom 2013. godine postigne dogovor o učinkovitijem ustroju tog bh. entiteta.

Pregovori o preustroju FBiH zapravo su već počeli, odnosno kako su SAD angažirale stručnjake koji bi trebali započeti rad na izradi konkretnih rješenja. Početkom iduće godine trebala bi biti organizirana međunarodna konferencija na kojoj će stručnjaci iznijeti svoje prijedloge, a na toj osnovi uslijedili bi pregovori s predsjednicima političkih stranaka i dužnosnicima u vlasti. Nedavno je pozivajući se na visoki američki izvor Dnevni avaz objavio informaciju kako je: ‘Osnovna ideja je da se dođe do racionalizacije, a hoće li to značiti smanjenje broja županija, pripajanje (jedne drugoj) ili nešto slično, ne znamo’, izjavio je izvor objašnjavajući kako bi neke ovlasti koje sada pripadaju županijama trebalo prenijeti na razini FBiH, a istodobno bolje urediti način financiranja tog entiteta. Procjena je kako FBiH, koja se sastoji od deset županija s velikim ovlastima i sa simboličnom koordinacijom na razini entiteta, više ne može konkurirati RS-u koji je u cijelosti centraliziran pa se u njemu znatno lakše donose i provode odluke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?