BEZ PRIHODA

Županije od koncesija za sedam godina zaradile tek 24,5 mil. KM

koncesije
VL FOTO
28.04.2011.
u 11:08

Tuzlanska županija prednjači s 9,1 milijun maraka prihoda od koncesijskih naknada. Srednjobosanska županija 6,6 i ZDŽ 5,5 mil. KM

Sustav dodjele koncesija u Federaciji BiH doživio je potpuni fijasko. U proteklih desetak godina na federalnoj razini nije potpisan niti jedan koncesijski ugovor, dok na županijskoj razini postoje mnoge slabosti zbog kojih je ukupan iznos prihoda od koncesija vrlo skroman.

Upravljanje koncesijama

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH proveo je reviziju učinka upravljanja koncesija i došao također do zabrinjavajućih podataka.

-Konstatirano je da je veliki broj ugovora o koncesijama dodijeljen putem samoinicijativnih ponuda, bez dovoljno otvorene, transparentne i konkurentne procedure i da ostvareni efekti nisu zadovoljavajući, jedna je od ključnih ocjena iz ovog izvješća.

Od 2002. godine, kada su važeći zakoni usvojeni nisu ostvareni zadovoljavajući rezultati. Na federalnoj razini, koja je odgovorna za veće projekte, nije dodijeljena niti jedna koncesija. Na županijskoj razini, odgovornom za manje projekte, potpisano je oko 300 ugovora, ali daleko od toga da su svi oni stvarno realizirani. Izvještaj Komisije za koncesije FBiH je procijenio da Federacija gubi oko 200 milijuna KM na godišnjoj razini kao posljedica nekonzistentne primjene i provedbe Zakona o koncesijama FBiH, loše prakse ili kašnjenja u provedbi.

Osam godina

Najviše koncesijskih ugovora odnosi se na korištenje mineralne sirovine i materijala iz vodotoka, te na izgradnju hidroenergetskih objekata do 5 MW. Za osam godina u županijske proračune se od koncesija slilo tek 24,57 milijuna maraka. Tuzlanska županija prednjači s 9,1 milijun maraka prihoda od koncesijskih naknada.

Značajnije prihode ubrale su još samo Srednjobosanska županija sa 6,6 i Zeničko-dobojska županija s 5,5 milijuna maraka.

Iako obiluju prirodnim bogatstvima i drugim resursima pogodnim za koncesije, tri hercegovačke županije ukupno su od koncesijskih naknada u sedam godina zaradile simboličnih 637 tisuća maraka.

Pri tome treba imati u vidu da je iz Hercegovačko-neretvanske županije podatke o prihodima od koncesija dostavila tek općina Konjic, što znači da su ovi podaci nepotpuni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?