Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Županijama 10 milijuna KM manje

Tijekom zasjedanja Doma naroda se na izvjestan način dogodio raspad koalicije jer je za većinu amandmana koje je tražio hrvatski klub glasovao Josip Perić iz HSP-a, nasuprot kolegama u Vladi, a za brojne stavke glasovali su i iz SDA
13. siječnja 2012. u 09:38 0 komentara 2 prikaza
parlament
Foto: VL FOTO

Svi zahtjevi hrvatskih izaslanika u Domu naroda kojim su tražili potporu županijama, socijalnim ustanovama odbačeni su, a proračun Federacije BiH kojim će ovaj entitet i u 2012. živjeti na svojevrsnoj ‘teki’ te će samo povećati ukupnu agoniju.

Podjele platformaša

No, ono što se potvrdilo tijekom zasjedanja Doma naroda jeste da se i na izvjestan način događa raspad velike platforme jer je za većinu amandmana koje je tražio hrvatski klub glasovao Josip Perić iz HSP-a nasuprot njegovih kolega u federalnoj Vladi, a za brojne stavke glasovali su i zastupnici iz SDA. No, ono što posebno razočarava u aktualni saziv vlasti u FBiH jeste to, što su unatoč nerealnom i očekivanom zaduženju od 350 milijuna maraka od čega će 290 milijuna biti putem trezorskih zapisa, da su odbacili podržati amandman predsjednika kluba Hrvata Radoja Vidovića o potpori županijama koje su u iznimno teškoj situaciji, ali i socijalnim i obrazovnim institucijama kao što je Majčino selo u Međugorju ili pak zgrada travničke gimnazije koja je u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije. 
“Mi smo u ime kluba predložili i amandman da se povećaju izdvajanja za pomoć županijama s predviđenih 12 na 27 milijuna maraka i predložili da se ta sredstva rasporede na Posavsku, Podrinjsku, Hercegbosansku, HNŽ, Srednjobosansku i Zapadnohercegovačku županiju”, rekao je Vidović, koji je istodobno predložio da se naprave uštede na drugim stavkama.

Selman vs. Mašić i SDA

Prema tome prijedlogu Posavskoj županiji bi se izdvojilo još osam milijuna maraka Srednjobosanskoj županiji kao i HNŽ-u dva, Hercegbosanskoj županiji šest milijuna, a ZHŽ-u milijun. Ništa od toga vladajuća većina u Domu naroda nije prihvatila. Isto je završio i zahtjev da se osigura novac za gimnaziju u Travniku kako bi se oslobodila zgrada Vrhbosanske nadbiskupije. Zanimljivo je da su žestoku raspravu oko ovog amandmana vodili čak i izaslanik SDA Salko Selman i predstavnik ostalih Amel Hadžiabdić te Damir Mašić i Desnica Radivojević iz Vlade. Amandman na kraju nije dobio potrebnu većinu ali je pokazao da je prethodna Vlada za ove namjene izdvojila 500.000, a aktualna vlast ne žele ni jednu marku.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.